tips en trick voor honden en katten

Mijn hond drinkt veel of vaak

6 juni 2022

Je hond drinkt veel of vaak en je vraagt je af of dit normaal is? Er zijn veel mogelijke oorzaken waarom jouw hond veel drinkt. In dit artikel lees je mogelijke redenen en wat je eraan kunt doen.

Bekijk hieronder de mogelijke oorzaken waarom je hond misschien meer drinkt dan normaal of extreem veel drinkt. Houd er rekening mee dat de hond in de zomer wanneer het heet is automatisch meer gaat drinken.

Waterbak

Het is belangrijk dat een hond altijd onbeperkt kan drinken. Óók wanneer je vindt dat hij teveel drinkt. Op het moment dat de hond namelijk niet onbeperkt kan drinken, maar wel veel plast, kan hij uitgedroogd raken. Dit kan voor schade aan organen zorgen. Daarnaast is er een reden waarom de hond veel drinkt en hiervan zal de voorzaak moeten worden weggenomen, niet het symptoom bestrijden door de bak weg te halen.
Zorg er dus voor dat de hond altijd water tot zijn beschikking heeft.

Hond plast veel of vaak

Wanneer een hond meer drinkt dan normaal zal hij ook meer gaan plassen. Hier passen dezelfde mogelijke oorzaken bij. Wel kan het ook zijn bij een teef die vaak plast dat zij mogelijk een baarmoederontsteking heeft. Lees hier meer over een baarmoederontsteking.

Mogelijke oorzaken

Wanneer je hond ineens veel meer drinkt dan normaal of hij moet vaak kleine beetjes plassen dan is er mogelijk iets met je hond aan de hand. Veel drinken (en/of veel plassen) kan komen door onderstaande oorzaken:

Blaasontsteking bij de hond

Blaasontsteking komt vaker voor bij teefjes dan bij reuen, omdat de plasbuis bij een teef korter is dan bij een reu. Daardoor kunnen de bacteriën die de blaasontsteking veroorzaken sneller in de blaas komen. Dit is vooral vervelend voor de hond en het is noodzakelijk om hiervoor naar de dierenarts te gaan.

Oorzaak blaasontsteking bij je hond

Een blaasontsteking wordt bijna altijd veroorzaakt door een bacterie. Sommige afwijkingen kunnen de kans op een blaasontsteking vergroten, zoals:

  • Blaasstenen
  • Nierfalen
  • Incontinentie

 

Wat te doen bij een blaasontsteking bij je hond?

  • Neem contact op met de dierenarts en maak een afspraak
  • Meet de temperatuur op om te kijken of de hond koorts heeft. (normale temperatuur is: 38-39°C) Doe dit met een digitale thermometer en breng deze in de anus van de hond. Smeer de thermometer in met wat vaseline
  • Check of de hond alert reageert en of de hond zich anders gedraagt dan normaal
  • Luister naar het advies van de dierenarts. Het kan zijn dat de dierenarts vraagt om urine op te vangen vlak voor het bezoek aan de dierenarts

 

Symptomen bij een blaasontsteking bij je hond

  • Bloed in urine
  • Vaker plassen
  • Urine ruikt zuur
  • Pijn bij het plassen
  • Kleine beetjes plassen

Suikerziekte bij de hond

Suikerziekte is een ziekte waarbij de suikerspiegel in het lichaam niet goed in balans is. De alvleesklier produceert een hormoon genaamd insuline. Insuline zorgt ervoor dat het suiker via het bloed naar de lichaamscellen wordt gestuurd, waar het gebruikt kan worden als energie. Zonder deze insuline is glucose niet beschikbaar voor de lichaamscellen. Wanneer de alvleesklier niet goed werkt is de suikerspiegel niet goed in balans. Glucose wordt dan via de nieren en via de urine uitgescheiden. Doordat glucose veel vocht uit het lichaam onttrekt krijgt de hond dorst en zal dus meer gaan drinken. Omdat de glucose nu niet meer beschikbaar is voor het lichaam zal de hond ook meer gaan eten, maar desondanks ook gewicht verliezen. Suikerziekte is goed te behandelen door een dierenarts.

Symptomen van suikerziekte bij de hond

  • Plast veel of vaak
  • Lusteloos
  • Meer drinken dan normaal
  • Honger maar wel gewichtsverlies
  • Braken in een later stadium
  • Wanneer een hond langdurig suikerziekte heeft kan een hond staar ontwikkelen

 

Behandeling van suikerziekte bij een hond

Suikerziekte is goed te behandelen. Doordat suikerziekte wordt veroorzaakt door een tekort aan insuline zal de hond insuline toegediend krijgen. Dit zal op dagelijkse termijn gebeuren. Samen met de dierenarts wordt er een schema gemaakt en de hoeveelheid bepaald. De dierenarts kan je leren hoe je de insuline moet toedienen. Ook zal er worden gekeken naar de voeding en het leefpatroon van de hond. Wanneer er een goede balans is gevonden kan een hond met suikerziekte over het algemeen nog een prima en gelukkig leven leiden.

Wat te doen wanneer je suikerziekte bij je hond vermoedt?

Neem contact op met de dierenarts en maak een afspraak voor onderzoek.

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 123 reviews.