Suikerziekte

Wat is suikerziekte? Hoe kun je herkennen of je hond suikerziekte heeft en hoe is suikerziekte te behandelen? Je leest het in dit artikel.

Wat is suikerziekte?

Suikerziekte is een ziekte waarbij de suikerspiegel in het lichaam niet goed in balans is. De alvleesklier produceert een hormoon genaamd insuline. Insuline zorgt ervoor dat het suiker via het bloed naar de lichaamscellen wordt gestuurd, waar het gebruikt kan worden als energie. Zonder deze insuline is glucose niet beschikbaar voor de lichaamscellen.  Wanneer de alvleesklier niet goed werkt is de suikerspiegel niet goed in balans. Glucose wordt dan via de nieren en via de urine uitgescheiden. Doordat glucose veel vocht uit het lichaam onttrekt krijgt de hond dorst en zal dus meer gaan drinken. Omdat de glucose nu niet meer beschikbaar is voor het lichaam zal de hond ook meer gaan eten, maar desondanks ook gewicht verliezen. Suikerziekte is goed te behandelen door een dierenarts.

Symptomen van suikerziekte bij de hond

  • Plast veel of vaak
  • Lusteloos
  • Meer drinken dan normaal
  • Honger maar wel gewichtsverlies
  • Braken in een later stadium
  • Wanneer een hond langdurig suikerziekte heeft kan een hond staar ontwikkelen

Behandeling van suikerziekte

Suikerziekte is goed te behandelen. Doordat suikerziekte wordt veroorzaakt door een tekort aan insuline zal de hond insuline toegediend krijgen. Dit zal op dagelijkse termijn gebeuren. Samen  met de dierenarts wordt er een schema gemaakt en de hoeveelheid bepaald. De dierenarts kan je leren hoe je de insuline moet toedienen. Ook zal er worden gekeken naar de voeding en het leefpatroon van de hond. Wanneer er een goede balans is gevonden kan een hond met suikerziekte over het algemeen nog een prima en gelukkig leven leiden.

Wat te doen wanneer je suikerziekte vermoedt

Neem contact op met de dierenarts en maak een afspraak voor onderzoek.