Gestoken door wesp of bij

Vaak wordt de hond gestoken in de bek, omdat de hond naar de wesp/bij hapt. Wanneer de hond deze te pakken heeft kan de wesp of bij gaan steken. In het ergste geval geeft de hond een allergische reactie op de wespensteek. Op dat moment kan er een zwelling in de bek ontstaan waardoor de hond moeite kan krijgen met ademhalen.

Verschil in de steken van een wesp of bij

Wespen kunnen met een angel meerdere keren steken. De angel van een wesp blijft om deze reden meestal niet in het lijf zitten.

Bij de bijen steekt alleen het vrouwtje. Dit doen ze alleen als ze echt in gevaar zijn, de bij sterft namelijk zodra zij steekt. De angel van een bij heeft weerhaakjes en blijft meestal in de huid zitten. 

Wat te doen na een steek?

Zit de angel er nog in? Probeer deze weg te halen door er met een droge doek voorzichtig overheen te wrijven of weg te schrapen. Verwijder de angel NIET met een pincet, er kan dan door de druk namelijk nog meer gif in je hond terecht komen.

  • Koel de plek met een koude natte doek of met een koelelement uit de vriezer met een theedoek erom heen om zwelling proberen te voorkomen
  • Een zalf van menthol of calendula kan irritatie van de huid tegengaan en de pijn verminderen
  • Neem contact op met de dierenarts om te overleggen of je even met je hond langs moet komen
  • Is de hond in de bek gestoken? Zwelt bijvoorbeeld de tong op of vermoed je een allergische reactie? Ga dan direct naar de dierenarts

Is je hond gebeten of gestoken door iets anders?

Bekijk hieronder de overige onderwerpen met tips voor honden die gebeten of gestoken zijn door iets anders dan een wesp of bij.