Risico's in de herfst: van eikels tot paddenstoelen

De herfst is een prachtig seizoen. Niets mooiers dan lekker met de hond in het bos te lopen! Maar aan de herfst kleven ook wat risico's voor je hond. In dit artikel lees je hier meer over.

Eikels, leuk om mee te spelen! Of toch niet?

Je ziet ze waarschijnlijk veel tijdens jullie wandelingen in de herfst: eikels. Een mooi gezicht en veel honden vinden het leuk om met eikels te spelen. Opgepast! Eikels zijn namelijk giftig voor je hond.

Waarom zijn eikels giftig?

Eikels (en eikenbladeren) bevatten grote hoeveelheden tannine (looizuur) en dit is giftig voor honden wanneer zij teveel van deze stof binnenkrijgen. Een hond kan verschillende symptomen laten zien op het moment dat hij veel tannine heeft opgenomen door het eten van eikels. Een erge tanninevergiftiging kan zelfs dodelijk zijn. Eikels zijn niet alleen giftig voor honden, maar ook voor schapen en paarden.

Symptomen tanninevergiftiging

- Buikpijn
- Diarree
- Overgeven
- Gebrek aan eetlust
- Stijve spieren
- Verlammingsverschijnselen

Verstopping

Naast een tanninevergiftiging kunnen eikels voor verstopping in de darmen zorgen en op die manier ook schade aanrichten. Een verstopping zal in de meeste gevallen operatief opgelost moeten worden. Wanneer je hond een opgezwollen buik heeft en niet meer goed poept kan het zijn dat je hond een verstopping heeft.

Hoelang na het eten van eikels zie je mogelijk symptomen?

De symptomen zie je doorgaans 1 tot 6 uur na het eten van eikels, maar zelfs nog tot twee dagen later kunnen er lichamelijke klachten ontstaan. Wanneer je hond een verstopping heeft kan dit ook even duren voordat het zichtbaar wordt. Houdt je hond daarom altijd goed in de gaten en waarschuw de dierenarts wanneer je hond afwijkend gedrag vertoond.

Een teveel aan tannine kan op langere termijn mogelijk zorgen voor nierfalen. Wanneer je hond nierfalen heeft zie je vaak dat hij meer drinkt en plast dan normaal. Indien je hierin afwijkend gedrag bij je hond ziet is het altijd verstandig om met de dierenarts contact op te nemen voor verder onderzoek.

Maar wat doe als je hond met eikels speelt of ze liever opeet?

Wanneer je hond speelt met eikels of ze graag opeet, zorg dan voor een alternatief die hij net zo leuk of leuker vindt dan de eikels. Neem zijn favoriete speeltje mee op wandeling of zorg voor een gezonde en lekkere snack waar je hem mee kunt afleiden wanneer dat nodig is. Mocht je hond op wandeling graag zijn eigen gang gaan tijdens de wandeling, lijn hem dan voor de zekerheid aan wanneer je in een gebied met veel eikels loopt. Op die manier heb je goed zicht op je hond en weet je zeker dat hij niet stiekem toch veel eikels naar binnen snoept.

Paddenstoelen

Ook paddenstoelen zie je veel in de herfst tijdens je wandelingen. Vaak een prachtig gezicht, maar onschuldig voor honden zijn ze alleen niet! Het eten van paddenstoelen veroorzaakt vaak buikkrampen en misselijkheid bij honden. In sommige extreme gevallen kan het eten van paddenstoelen dodelijk zijn voor je hond. Let er tijdens de wandelingen dus ook op dat je hond geen paddenstoelen eet.

Zijn er nog andere risico’s waar je op kunt letten?

Jazeker, wanneer je hond het leuk vindt om met dennenappels of kastanjes te spelen is het de moeite om dit extra in de gaten te houden. Deze zijn niet persé giftig voor honden, maar kunnen wel voor maag- en darmproblemen en verstoppingen zorgen wanneer je hond ze opeet.

Het wandelen moet natuurlijk wel leuk blijven!

Na het lezen van deze risico’s in de herfst moet de wandeling voor jullie beide natuurlijk wel leuk blijven! Het voordeel is dat je weet waar je op kunt letten: eikels, kastanjes, paddenstoelen en dennenappels. En ook hoe je problemen kunt voorkomen: neem een favoriet speeltje of lekkers mee om je hond af te leiden wanneer nodig. Zo blijft de wandeling in de herfst nog steeds een feestje!

Smølke, daar maak je vrienden mee