Vreemd voorwerp ingeslikt

Lees in dit artikel wat je moet doen als je hond een vreemd voorwerp heeft ingeslikt.

Hond heeft een vreemd voorwerp ingeslikt

Honden zijn vaak nieuwsgierig en nemen dan wel eens iets vreemds in de bek. Het kan zijn dat de hond dit opeet. Dit kunnen verschillende dingen zijn zoals een teddybeer, T-shirt of een hondenspeeltje, maar ook een scherp voorwerp. Het voorwerp kan in de slokdarm en maag voor problemen zorgen. Dit kan gevaarlijk zijn, vooral wanneer het een scherp voorwerp is. Door beschadiging kan er een bloed vrijkomen en in het ergste geval een scheur maken.

Wat te doen?

Kleine voorwerpen
Wanneer je hond geen klachten vertoond kan het bij zeer kleine onscherpe voorwerpen zijn dat hij het zelf weer uitpoept. Wacht alleen niet af maar neem altijd even contact op met de dierenarts wat zij in jouw situatie adviseren.

Grotere en scherpe voorwerpen
Bel de dierenarts en ga zo spoedig mogelijk naar de dierenarts.

Heeft de hond klachten?
Wanneer de hond klachten vertoond, ongeacht welk voorwerp hij heeft ingeslikt, neem dan sowieso contact op met je dierenarts. Het is dan vaak noodzakelijk om zo spoedig mogelijk bij de dierenarts te zijn, ook omdat voorwerpen binnen 24 uur vast kunnen komen te zitten in de slokdarm, maag of darmen.

Heeft de hond geen klachten?
Wanneer je hond geen klachten vertoond wanneer hij iets heeft ingeslikt wil dat niet altijd zeggen dat er dan niets aan de hand is. Neem daarom altijd even contact op met je dierenarts.

Eten
Geef je hond geen eten wanneer hij iets heeft ingeslikt. Het kan mogelijk nodig zijn dat de hond onder narcose moet bij de dierenarts en dan mag hij niets meer gegeten hebben.

Wat juist niet te doen

Laat de hond niet braken, waarschijnlijk geeft dit meer schade. Vooral wanneer het een scherp, hard of groot voorwerp is. Wacht ook niet af. Overleg met je dierenarts wat je in jouw situatie het beste kunt doen.