tips en trick voor honden en katten

Mijn hond heeft problemen met plassen

1 juli 2022

Urine is vocht wat door honden wordt uitgescheiden. Urine bevat naast water ook afvalstoffen die door de stofwisseling zijn vrijgekomen en door de nieren uit het bloed gefilterd zijn. Normaal gesproken is urine helder en geel van kleur. Afwijkingen in de samenstellingen van de urine of qua kleur kan een indicatie zijn voor een ziekte.

Mijn hond kan niet plassen

Het kan voorkomen dat de hond een plashouding aanneemt, maar er geen urine of slechts een paar druppels urine uit komt. Vaak probeert de hond te persen en kan zelfs kreunen. Wanneer de hond de hele dag niet kan plassen is het noodzakelijk om de dierenarts in te schakelen.

Verstopping plasbuis

Een verstopping van de plasbuis komt vaker voor bij reuen dan bij teven. Ook komt deze aandoening vaker bij katten voor dan bij honden. Een verstopping van de plasbuis is vaak het gevolg van blaasstenen. Wanneer een blaassteen in de plasbuis terecht komt is dit pijnlijk voor de hond en wil de hond wel plassen maar komt er niets uit.

Prostaatvergroting bij een reu

Een reu heeft een prostaat. Deze kan groter worden wanneer een reu ouder wordt en dit gebeurt vaak bij reuen die niet gecastreerd zijn. Ook kan de prostaat groter worden door een ontsteking. Door de prostaatvergroting kan de plasbuis dichtgedrukt worden, waardoor er geen urine meer door heen kan komen. Een vergroting van de prostaat hoeft niet altijd problemen te geven bij het plassen en is dan soms lastig te herkennen.

Wat te doen wanneer je hond niet kan plassen?
Neem contact op met je dierenarts. Niet kunnen plassen is een dusdanig symptoom van een onderliggend probleem dat erom vraagt je hond altijd door je dierenarts te laten onderzoeken.

 

Mijn hond plast veel of vaak

Wanneer de hond veel of vaker plast dan normaal, wijst dit vaak op een aandoening waarbij een behandeling nodig kan zijn. Dit kunnen verschillende aandoeningen zijn die variëren in ernst. De dierenarts zal waarschijnlijk vragen om wat urine mee te nemen voor onderzoek. Vang daarom kort voor het bezoek aan de dierenarts urine van de hond op in een schoon bakje. Vooraf is het altijd verstandig om te bepalen of uw hond koorts heeft en of de hond alert reageert. Deze informatie kan de dierenarts helpen om te bepalen of het spoed is of niet.

Mogelijke oorzaken waarom een hond veel plast

Wanneer je hond ineens veel meer of vaker plast dan normaal kan je hond ergens last van hebben. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

Blaasontsteking

Blaasontsteking komt vaker voor bij teefjes dan bij reuen, omdat de plasbuis bij een teef korter is dan bij een reu. Daardoor kunnen de bacteriën die de blaasontsteking veroorzaken sneller in de blaas komen. Dit is vooral vervelend voor de hond en het is noodzakelijk om hiervoor naar de dierenarts te gaan. Lees hier meer over blaasontsteking.

Baarmoederontsteking bij de hond

Een symptoom van baarmoederontsteking kan zijn dat de hond meer water drinkt dan normaal. Hierdoor zal de hond ook meer en vaker plassen dan normaal. Lees hier meer over een baarmoederontsteking.

Suikerziekte bij een hond

Suikerziekte is een ziekte waarbij de suikerspiegel in het lichaam niet goed in balans is. De alvleesklier produceert een hormoon genaamd insuline. Insuline zorgt ervoor dat het suiker via het bloed naar de lichaamscellen wordt gestuurd, waar het gebruikt kan worden als energie. Zonder deze insuline is glucose niet beschikbaar voor de lichaamscellen. Glucose wordt dan via de nieren en via de urine uitgescheiden. Doordat glucose veel vocht uit het lichaam onttrekt krijgt de hond dorst en zal dus meer gaan drinken en meer gaan plassen.

Acuut nierfalen

Nieren hebben een zuiverende werking en verwijderen eventueel giftige stoffen uit het lichaam. Acuut nierfalen kan verschillende oorzaken hebben. Lees hier meer over acuut nierfalen.

Wat te doen wanneer de hond vaak plast?

  • Neem contact op met de dierenarts en maak een afspraak
  • Check of de hond alert reageert en of de hond zich anders gedraagt dan normaal
  • Meet de temperatuur op om te kijken of de hond koorts heeft. (normale temperatuur is: 38-39°C) Doe dit met een digitale thermometer en breng deze in de anus van de hond. Smeer de thermometer van tevoren in met wat vaseline.
Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 116 reviews.