Mijn hond plast veel of vaak

Wanneer de hond veel of vaker plast dan normaal, wijst dit vaak op een aandoening waarbij een behandeling nodig kan zijn. Dit kunnen verschillende aandoeningen zijn die variëren in ernst. De dierenarts zal waarschijnlijk vragen om wat urine mee te nemen voor onderzoek. Vang daarom kort voor het bezoek aan de dierenarts urine van de hond op in een schoon bakje. Vooraf is het altijd verstandig om te bepalen of uw hond koorts heeft en of de hond alert reageert. Deze informatie kan de dierenarts helpen om te bepalen of het spoed is of niet.

Mogelijke oorzaken waarom een hond veel plast

Wanneer je hond ineens veel meer of vaker plast dan normaal kan je hond ergens last van hebben. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

Blaasontsteking
Blaasontsteking komt vaker voor bij teefjes dan bij reuen, omdat de plasbuis bij een teef korter is dan bij een reu. Daardoor kunnen de bacteriën die de blaasontsteking veroorzaken sneller in de blaas komen. Dit is vooral vervelend voor de hond en het is noodzakelijk om hiervoor naar de dierenarts te gaan. Lees hier meer over blaasontsteking.

Baarmoederontsteking bij de hond
Een symptoom van baarmoederontsteking kan zijn dat de hond meer water drinkt dan normaal. Hierdoor zal de hond ook meer en vaker plassen dan normaal. Lees hier meer over een baarmoederontsteking.

Suikerziekte
Suikerziekte is een ziekte waarbij de suikerspiegel in het lichaam niet goed in balans is. De alvleesklier produceert een hormoon genaamd insuline. Insuline zorgt ervoor dat het suiker via het bloed naar de lichaamscellen wordt gestuurd, waar het gebruikt kan worden als energie. Zonder deze insuline is glucose niet beschikbaar voor de lichaamscellen. Glucose wordt dan via de nieren en via de urine uitgescheiden. Doordat glucose veel vocht uit het lichaam onttrekt krijgt de hond dorst en zal dus meer gaan drinken en meer gaan plassen. Lees hier meer over suikerziekte.

Acuut nierfalen
Nieren hebben een zuiverende werking en verwijderen eventueel giftige stoffen uit het lichaam. Acuut nierfalen kan verschillende oorzaken hebben. Lees hier meer over acuut nierfalen.

Wat te doen wanneer de hond vaak plast?

  • Neem contact op met de dierenarts en maak een afspraak
  • Check of de hond alert reageert en of de hond zich anders gedraagt dan normaal
  • Meet de temperatuur op om te kijken of de hond koorts heeft. (normale temperatuur is: 38-39°C) Doe dit met een digitale thermometer en breng deze in de anus van de hond. Smeer de thermometer vantevoren in met wat vaseline

Bekijk alle artikelen over dit onderwerp

Bekijk andere symptomen

Lees meer