Zwarte ontlasting

Heeft jouw hond zwarte of donkerrode ontlasting? Dan kan er iets met je hond aan de hand zijn. Lees in dit artikel de mogelijke oorzaken en wat je het beste kunt doen om je hond te helpen.

Zwarte ontlasting

Zwarte ontlasting is lang niet altijd helemaal zwart. Vaak is de ontlasting dan ookwel heel donkerrood. Wanneer de ontlasting deze kleur heeft en mogelijk ook een penetrante lucht geeft, is het mogelijk dat je hond een inwendige bloeding heeft. De zwarte kleur geeft aan dat het bloed mogelijk afkomstig is uit de slokdarm/maag. Een bloeding in dit deel van het lichaam kan verschillende oorzaken hebben.

Mogelijke oorzaken van zwarte ontlasting

Bekijk hieronder de mogelijke oorzaken van zwarte ontlasting:

Maagzweren

Een vreemd voorwerp ingeslikt

Parvo virus

Rattengif

Onstekingen in de maag of darmen kunnen ook zwarte ontlasting geven. Net zoals dieren die ernstig ziek zijn of in shock verkeren. De doorbloeding in het lichaam kan dan dusdanig slecht zijn dat de ontlasting zwart van kleur wordt.

Wat te doen bij zwarte ontlasting?

  • Neem direct contact op met de dierenarts

Omdat er meerdere ernstige redenen kunnen zijn waarom de ontlasting van je hond zwart is, raden we aan om direct contact op te nemen met je dierenarts. De dierenarts kan tijdens een controle de ernst goed inschatten en de oorzaak achterhalen.

Bekijk alle artikelen over dit onderwerp

Bekijk andere symptomen

Lees meer