Katten AIDS (FIV) en FeLV

Kattenaids(FIV) is een virus die het immuunsysteem van de kat aantast. Katten besmet met kattenaids zijn gevoelig voor infecties waardoor ze ziek worden. Kattenaids is niet besmettelijk voor de mens. FeLV (leukemie) lijkt veel op kattenaids en heeft een soort gelijk ziektebeeld. FeLV is ook een virus dat het immuunsysteem van de kat aantast. FeLV kan ook voorkomen in combinatie met FIV.

Kattenaids wordt voornamelijk overgedragen door het bloed, dus vooral via vecht- en bijtwonden. FeLV wordt voornamelijk overgedragen door het speeksel, dus vooral via langdurig sociaal contact, zoals katten die elkaar verzorgen. Kattenaids en FeLV zijn vanaf het punt van besmetting niet echt te herkennen.

Pas op het moment dat de ziekte echt tot uiting komt zijn verschillende symptomen te herkennen, zoals infecties of ontstekingen door de verminderde weerstand, diarree en/of benauwdheid. Deze ziektes zijn allebei helaas niet te genezen, wel kunnen de infecties die de dieren krijgen behandeld worden. Dit geeft dan een uitstel. Helaas zijn voor beide ziektes nog geen vaccin beschikbaar.

Wat te doen bij een verdenking van kattenaids

Neem contact op met de dierenarts en maak een afspraak.