Te harde ontlasting of diarree

Als een kat gezond is en goede voeding krijgt is zijn ontlasting niet te hard en niet te zacht. Ook de hoort de ontlasting niet hard te stinken, natuurlijk zit er wat geur aan maar dit moet niet overdreven zijn. Een kat doet gemiddeld 1-2 keer dag een grote boodschap.

Wanneer de ontlasting er anders uitziet of ruikt, zegt dit iets over de gezondheid van de kat, of over de voeding die de kat krijgt.

Diarree

Als een kat diarree heeft verandert de ontlasting in zachte, waterige ontlasting. De kleur kan ook iets donkerder of lichter worden dan normaal. Diarree kan veroorzaakt worden door een probleem met de voeding. Het kan zijn dat de kat te weinig drinkt, te veel, of teveel soorten voeding door elkaar krijgt.
Maar diarree kan ook een medische reden hebben. Als de diarree langer dan een dag aanhoudt kan je het beste even langs de dierenarts gaan.
Soms is het moeilijk vast te stellen of een kat diarree heeft. Als een kat bijvoorbeeld alleen buiten zijn behoefte doet, is het lastig te achterhalen. Daarom is het van belang de kat altijd goed in de gaten te houden en regelmatig te controleren of hij bijvoorbeeld geen vies achterste heeft, wat kan duiden op diarree.

Te harde ontlasting

Wanneer de kat erg moet persen op zijn ontlasting is de ontlasting vaak te hard. Dit kan veroorzaakt worden door een probleem met de voeding of het kan zijn dat de te weinig drinkt. Om erachter te komen of het een medische reden heeft is het verstandig om even naar de dierenarts te gaan wanneer een aanpassing in de voeding of een verbetering van de wateropname niet helpt.

Tips om een kat meer te laten drinken:

  • Op veel en verschillende plaatsen water aanbieden, zodat de kat kan kiezen.
  • Variëren in plekken waar water aangeboden wordt. Nieuwe voorwerpen wekken nieuwsgierigheid bij katten.
  • Voer- en waterbak van de kat niet naast elkaar zetten en ook niet in de buurt van de kattenbak.
  • Katten houden van stromend water, een drinkfontein kan dus helpen.

Slijm of bloed

Wanneer er slijm of bloed bij de ontlasting aanwezig is kan dit duiden op een ontsteking. Een bezoek aan de dierenarts is hierbij noodzakelijk.

Vreemde plek

Als de kat ineens op andere plaatsen dan normaal zijn ontlasting doet kan dit door stress komen, bijvoorbeeld doordat hij een keer is geschrokken terwijl hij op de bak zat (of meneer of mevrouw vindt de bak niet schoon genoeg!) . Het kan ook zijn dat hij problemen heeft met zijn darmen of blaas. Ook in dit geval is een bezoek aan de dierenarts aan te raden.

Veel ontlasting

Hoeveel een kat gemiddeld poept is erg moeilijk te zeggen. Dit is afhankelijk van het gewicht van de kat, van de leeftijd maar ook van het soort voeding dat de kat krijgt. De voeding van de kat heeft invloed op de hoeveelheid ontlasting door de verteerbaarheid van de voeding. De mate van verteerbaarheid zegt iets over hoe goed de kat de voedingsstoffen uit de voeding kan opnemen. Wanneer de verteerbaarheid van een kattenvoeding laag is, kan de kat maar weinig voedingsstoffen gebruiken. Het deel dat de kat niet opneemt poept hij weer uit, in dit geval heeft de kat dus veel ontlasting.

Dus over het algemeen: Hoe hoger de verteerbaarheid van de voeding, hoe minder ontlasting de kat heeft.

Ingrediënten

De verteerbaarheid van een voeding wordt bepaald door de samenstelling van een voeding. Dierlijke eiwitten zijn beter verteerbaar dan plantaardige eiwitten. Maar ook in de dierlijke eiwitten is onderscheid te maken in verteerbaarheid. Hoogwaardige dierlijke eiwitten (uit bijvoorbeeld kippenmeel of lamsmeel) zijn erg goed verteerbaar voor een kat. Laagwaardige eiwitten (uit bijvoorbeeld vleesbeendermeel of verenmeel) zijn een stuk minder goed verteerbaar.

Smølke verhoogt de verteerbaarheid van kattenvoeding door het gebruik van hoogwaardige dierlijke eiwitten. Ook maakt Smølke gebruik van Inuline en Fructo-Oligosacchariden, dit zijn koolhydraten die een goede darmflora stimuleren en daardoor een positief effect hebben op de algemene opname van voedingsstoffen in de darmen.

Overgang naar ander voer

Een verandering in de structuur van de ontlasting kan veroorzaakt worden door een plotselinge verandering in de voeding. Wanneer de eigenaar dus wil overstappen op een andere voeding is het van belang dat dit langzaam gedaan wordt.