Angst voorkomen

Door een pup langzaam aan de auto te laten wennen kan angst voor de auto voorkomen worden. Hierbij is het belangrijk dat de pup positieve ervaringen heeft met autorijden. Wanneer de pup goed gedrag in de auto vertoont wordt dit beloond. Wanneer de pup voor het eerst mee naar huis gaat is het niet erg om hem op schoot te vervoeren. Hij heeft dan al zoveel te verwerken dat dit een hoop extra stress voorkomt. Hierna moet hij zo snel mogelijk een eigen plek in de auto krijgen. Zo leert de pup dat dit zijn plekje in de auto is.

Volgens de wet

Er zijn geen wettelijke regels over de plek waar je hond in de auto moet zitten. Wel is er de regel dat het vervoeren van je hond niet tot gevaarlijke situaties of verkeershinder mag leiden. Zorg er dus voor dat je hond niet door de auto kan vliegen als je onverwacht hard moet remmen, of dat de hond jou tijdens het rijden kan storen.

Geschikte plekken waar je hond in de auto kan zitten zijn:

  • in de achterbak
  • op de achterbank

In de achterbak kan een bench geplaatst worden of een net gespannen worden tussen het passagiersgedeelte. Als je de hond op de achterbank vervoert zorg er dan voor dat hij niet van de achterbank af kan springen door hem vast te maken aan de gordel met een speciaal daarvoor bedoelde clip. Tips hiervoor kun je krijgen in de dierenspeciaalzaak.