Leren loslopen

Om je hond te leren om los te lopen en ook weer terug te komen moet je met hem oefenen.

Wat te doen?

Je begint met het leren om te reageren op zijn naam of op een geluid. Doe dit in een rustige omgeving met weinig prikkels voor je hond. Noem de naam van je hond, of gebruik een consequent geluidje om aandacht te trekken en beloon de hond als hij naar je kijkt. Als dit goed gaat kun je een stukje verderop gaan staan en zijn naam of het geluidje laten horen. Als hij dan naar je toe komt beloon je hem. Zo kun je dit in stapjes steeds verder opbouwen. Als je hond niet reageert doe je een stapje terug. Straf een hond nooit wanneer hij niet komt. Zorg dat je het leuk maakt voor je pup om bij je te komen, jij moet namelijk leuker zijn dat alle interessante nieuwe dingen die je hond buiten ziet.

Verstoppen en aandacht creëren

Als je pup in een rustige omgeving goed luistert maar buiten met extra prikkels ineens doof lijkt te zijn kun je ook een andere oefening doen. Als je buiten loopt en je pup heeft geen aandacht voor je ga je snel ergens achter staan zodat je pup je niet meer ziet. De pup zal op een gegeven moment beseffen dat je weg bent en naar je opzoek gaan. Hierdoor leert hij dat als hij niet op zijn baas let deze zomaar ineens kan verdwijnen. Hierdoor zal hij zijn aandacht bij jou houden tijdens de wandeling.

Beloon hem ook met je stem (of bijvoorbeeld soms een snoepje) als je hond tijdens het wandelen naar je kijkt. Op het moment dat het oogcontact wordt beloond, zal je hond vaker naar je gaan kijken en dus ook beter op je gaan letten. Bijkomend voordeel is dat een commando vaak beter aankomt bij de hond op het moment dat hij op je gericht is. Win win situatie!