Help! Hond eet poep!

Waarom eten honden poep? Is dit gevaarlijk? En hoe kan ik dit voorkomen? In dit artikel lees je alle tips!

Coprofagie

Coprofagie betekent ontlasting eten. Sommige diersoorten hebben dit nodig om alle voedingsstoffen te kunnen gebruiken. Dit zijn bijvoorbeeld konijnen en ratten, door hun ontlasting te eten kunnen ze voedingstoffen beter opnemen. Bij konijnen en knaagdieren noem je het caecotrofie (hervertering) indien het geen hervertering is dan noem je het coprofagie.

Honden hebben coprofagie niet nodig. Ze nemen alle voedingsstoffen die ze nodig hebben uit voeding meteen op, en hoeven dus niet hun ontlasting op te eten.

Toch zijn er veel honden die hun eigen ontlasting eten, of ontlasting van andere dieren. Dit wordt vaak erg onsmakelijk gevonden door baasjes. Het is niet alleen onsmakelijk maar het kan ook gevaarlijk zijn voor honden. Denk aan een virus of medicijnen die in ontlasting kunnen zitten. De reden voor het eten van ontlasting wordt in meerdere oorzaken gezocht. Het kan te maken hebben met het natuurlijk gedrag van de hond maar ook met aangeleerd gedrag.

Gedrag

Wanneer een teef pups heeft, houdt zij het nest schoon. Dit doet ze door de ontlasting van de pups op te eten. Het kan zijn dat de pups dit gedrag van hun moeder imiteren, en zo ook op latere leeftijd hun ontlasting eten.

Wanneer een hond zich tijdens de wandeling verveelt of nieuwsgierig is kan hij ook ontlasting gaan eten. Wanneer de baas hierop reageert, krijgt hij weer aandacht. Zo kan het dus gebeuren dat de hond het ontlasting eten aanleert om aandacht te krijgen.

Voeding

Ook wordt er vaak een link gelegd met de voeding van de hond. Wanneer deze niet in balans is, of onvoldoende verteerbaar zou dit tot coprofagie kunnen leiden. Met de huidige eisen aan voeding is dit eigenlijk nooit meer aan de orde, wel kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een verstoorde opname in de vertering.

Is poep eten gevaarlijk?

Wanneer een hond zijn eigen ontlasting eet, en hierdoor geen lichamelijke klachten krijgt is het eten van ontlasting niet gevaarlijk voor zijn gezondheid. Echter eten sommige honden ook ontlasting van andere dieren. Dit kan wel gevaarlijk zijn omdat je niet weet wat deze dieren gegeten hebben. Ook kan het zijn dat de dieren wormen hebben, of juist net ontwormd zijn.

Oplossing

Coprofagie is vaak lastig op te lossen. Toch zijn er een aantal dingen die kunnen helpen bij het stoppen van deze vieze gewoonte.

Aandacht en afleiding
Door de hond meer bezig te houden tijdens de wandeling komt hij minder snel in de verleiding om poep te eten. De baas moet dus veel (aandachts)oefeningen doen, of veel spelletjes. Als de hond wel een keer de kans krijgt om ontlasting te eten moet dit worden genegeerd. 

Leuker dan poep
Is er iets dat je hond leuker of lekkerder vindt dan de ontlasting? Bijvoorbeeld zijn favoriete speeltje of een lekkere snack? Dan kun je dit gebruiken. Probeer voordat of op het moment dat je hond poep ziet zijn aandacht te krijgen en beloon hem meteen met zijn favoriete speeltje of snack. Op deze manier verleg je zijn aandacht en wordt hij meteen beloond voor het feit dat hij de poep niet heeft opgegeten. De timing is hierbij soms lastig, omdat je snel zult moeten zijn, voordat je hond de poep eet.

Gedragstherapeut
Mocht je er zelf niet uitkomen, overweeg dan om naar een goede hondenschool te gaan of een gedragstherapeut in te schakelen.

Meer weten over hondengedrag?

Bekijk het hier