Bah, mijn hond eet poep!

Coprofagie betekent ontlasting eten. Sommige diersoorten hebben dit nodig om alle voedingsstoffen te kunnen gebruiken. Dit zijn bijvoorbeeld konijnen en ratten, door hun ontlasting te eten kunnen ze voedingstoffen beter opnemen. Bij konijnen en knaagdieren noem je het caecotrofie (hervertering) indien het geen hervertering is dan noem je het coprofagie.

Honden hebben coprofagie niet nodig. Ze nemen alle voedingsstoffen die ze nodig hebben uit voeding meteen op, en hoeven dus niet hun ontlasting op te eten.

Toch zijn er veel honden die hun eigen ontlasting eten, of ontlasting van andere dieren. Dit wordt vaak erg onsmakelijk gevonden door baasjes. Het is niet alleen onsmakelijk maar het kan ook gevaarlijk zijn voor honden. Denk aan een virus of medicijnen die in ontlasting kunnen zitten. De reden voor het eten van ontlasting wordt in meerdere oorzaken gezocht. Het kan te maken hebben met het natuurlijk gedrag van de hond maar ook met aangeleerd gedrag.

Ook wordt er vaak een link gelegd met de voeding van de hond. Wanneer deze niet in balans is, of onvoldoende verteerbaar zou dit tot coprofagie kunnen leiden. Met de huidige eisen aan voeding is dit eigenlijk nooit meer aan de orde, wel kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een verstoorde opname in de vertering.

Gedrag

Wanneer een teef pups heeft, houdt zij het nest schoon. Dit doet ze door de ontlasting van de pups op te eten. Het kan zijn dat de pups dit gedrag van hun moeder imiteren, en zo ook op latere leeftijd hun ontlasting eten.

Wanneer een hond zich tijdens de wandeling verveelt of nieuwsgierig is kan hij ook ontlasting gaan eten. Wanneer de baas hierop reageert, krijgt hij weer aandacht. Zo kan het dus gebeuren dat de hond het ontlasting eten aanleert om aandacht te krijgen.

Voeding

De oorzaak van het eten van ontlasting wordt ook vaak gezocht in de voeding die de hond krijgt. Als voeding niet goed verteerbaar is, zal de hond een groot deel ongebruikt weer uitpoepen. Deze restjes die in de ontlasting zitten, zijn aantrekkelijk voor de hond om weer op te eten. Als voeding dus heel goed verteerbaar is, zitten er minder onverteerde resten in de ontlasting en wordt deze minder aantrekkelijk.

Gevaar

Wanneer een hond zijn eigen ontlasting eet, en hierdoor geen lichamelijke klachten krijgt is het eten van ontlasting niet gevaarlijk voor zijn gezondheid. Echter eten sommige honden ook ontlasting van andere dieren. Dit kan wel gevaarlijk zijn omdat je niet weet wat deze dieren gegeten hebben. Ook kan het zijn dat de dieren wormen hebben, of juist net ontwormd zijn.

Oplossing

Coprofagie is vaak lastig op te lossen. Toch zijn er een aantal dingen die kunnen helpen bij het stoppen van deze vieze gewoonte.

Door de hond meer bezig te houden tijdens de wandeling komt hij minder snel in de verleiding om poep te eten. De baas moet dus veel (aandachts)oefeningen doen, of veel spelletjes. Als de hond wel een keer de kans krijgt om ontlasting te eten moet dit worden genegeerd. Het kan natuurlijk ook helpen om de ontlasting snel op te ruimen, zodat de hond de kans niet krijgt. Het is belangrijk dat het dieet van de hond in balans is. De voeding moet goed verteerbaar zijn en de hond in al zijn basisbehoeften voorzien.

Mocht je er zelf niet uitkomen, overweeg dan om naar een goede hondenschool te gaan of een gedragstherapeut in te schakelen.