Spelen met je hond

Je hebt net een flink uur met je hond gespeeld en zelf ben je bek af, maar je hond lijkt echter na een half uurtje alweer zin te hebben in nog zo’n spelletje! Wordt hij dan nooit moe?

Waarom is spelen belangrijk?

Spelen heeft voor honden vele functies. Het kan onder andere de band tussen jou en je hond versterken. Daarnaast komen honden door spelen ook aan hun lichaamsbeweging. Maar spelen biedt ook een geestelijke uitdaging. Onderling spelen tussen honden kan voor het plezier zijn maar heeft ook vaak een functie bij het bepalen van de rangorde. Dit houdt in dat op deze manier bepaald wordt welke hond de baas is over de andere hond.

Soorten spelletjes

Er zijn veel soorten spelletjes die je met je hond kan spelen. Bekijk hieronder enkele voorbeelden:

Apporteren stimuleert het jachtinstinct van je hond. Het zoeken of achtervolgen van een bal of ander voorwerp is te vergelijken met het jagen op een prooi.

Trekspelletjes zijn te vergelijken met het krachtmeten van honden onderling. Door dit soort spellen wordt de rangorde bepaald. Je kunt dit soort spellen met je hond doen mits je de controle houdt over je hond. Jij bepaalt wanneer het spel begint en eindigt.

Zoekspelletjes stimuleren het jachtinstinct van je hond. Veel honden vinden het leuk om voorwerpen te zoeken met hun neus.

Hondenpuzzels geven je hond de mogelijkheid zich mentaal in te spannen. Er zijn een hoop hondenpuzzels op de markt maar je kunt ook zelf spelletjes voor je hond bedenken.

Kunstjes zijn een goede manier om de relatie met de hond te verbeteren. Het kan ook functioneel zijn omdat je meer controle over je hond hebt wanneer hij een aantal kunstjes geleerd heeft.

Zoek de balans

Zoek de balans

Wanneer je een tijdje aan het spelen bent met je hond neemt het adrenaline niveau bij je hond toe. Als het adrenaline niveau te hoog wordt kan de hond erg opgewonden raken en soms zelfs agressief. Het is dus belangrijk dat je je hond goed in de gaten houdt tijdens het spel.

Wanneer je merkt dat je hond te wild wordt neem dan even pauze. Begin ook alleen met een spel op een moment dat je hond rustig is. Activiteiten waar de hond sneller opgewonden van raakt zijn:

  • apporteren,
  • trekspelletjes
  • zoekspelletjes

Wanneer je teveel van dit soort activiteiten doet kan je hond overprikkeld raken. Hij blijft dan onrustig, ook na het intensieve spel. Doe dit soort spellen dus maximaal 5 minuten achter elkaar en niet meer dan een half uur per dag.

Er zijn ook activiteiten waarvan je hond juist rustiger wordt zoals:

  • zwemmen
  • joggen
  • wandelen

Hierbij maakt de hond juist endorfine aan.   Endorfine is een hormoon die ervoor zorgt dat de hond een rustig en ontspannen gevoel krijgt.

Zorg ervoor dat de activiteiten die je met je hond doet in balans zijn met elkaar.

Spelen met een pup

Spelen met een pup

Omdat pups nog niet zo lang mogen wandelen is spelen een hele goede manier om toch uitdaging te bieden. Pups zijn snel afgeleid. Je moet de spelletjes dus simpel en kort houden. Als je pup geen aandacht heeft voor een speeltje kun je hem bij het spelletje betrekken door alleen aandacht te geven wanneer het speeltje erbij wordt gehaald of door het spelen met een lekkere beloning te combineren.

Pups moeten nog wel leren waar de grenzen van het spelen liggen. Wanneer de pup te wild wordt of begint met bijten, stop dan meteen met het spel. Zo leert de pup dat dit gedrag vervelende gevolgen heeft. Wanneer je pup weer rustig is kun je verder gaan met het spel. Ben je klaar met spelen? Ruim dan het speeltje weer op. Zo blijft het speeltje interessant wanneer je het weer tevoorschijn haalt.

Bekijk alle artikelen over dit onderwerp

Meer weten over hondengedrag?

Bekijk het hier