Angst voor vuurwerk

December hoort een gezellig maand te zijn, de feestdagen, familie en vrienden en natuurlijk oud en nieuw. Toch zien veel hondeneigenaren op tegen deze tijd omdat hun hond bang is voor alle knallen en geluiden die buiten te horen zijn. De hond is onrustig in huis, blaft veel, wil niet meer naar buiten en ga zo maar door.

Herken je dit? Dan kunnen onderstaande tips je helpen!

Hoe herken je het?

Honden kunnen op allerlei manieren reageren op vuurwerk. Wanneer je hond zich probeert te verstoppen onder stoelen of banken of juist veel blaft of jankt, kan dit duiden op vuurwerkangst. Dit is een erg stressvolle situatie voor je hond. 

Waarom is de hond bang?

Angst bij harde geluiden is natuurlijk gedrag voor een hond. Het verschilt echter per hond hoe groot deze angst is. De angst kan erger worden wanneer de hond een vervelende ervaring heeft gehad met een geluid. Het kan ook zijn dat de hond door jouw reactie op het vuurwerk angstig is geworden. Wanneer je zelf schrikt van het vuurwerk, of bang wordt voelt de hond dit aan.

Vuurwerkangst voorkomen

Je kunt vuurwerkangst of angst voor andere harde geluiden proberen te voorkomen door je hond te laten wennen aan deze geluiden.

Je kunt een CD met vuurwerkgeluiden gebruiken. Het is belangrijk dat je dit heel langzaam opbouwt. Je begint met een heel zacht geluid en kijkt naar de reactie van je hond wanneer hij hier goed op reageert, kun je het volume langzaam omhoog doen. Blijf hierbij goed op de reactie van je hond letten, wanneer je te snel gaat kan het de angst juist erger maken. Zorg er ook voor dat je niet te lang achter elkaar oefent. Liever korte sessies en wat vaker dan lang aan één stuk achter elkaar. Geef de hond tijd om te herstellen en langzaam te wennen aan de geluiden.

Mocht je niet goed weten hoe je hiermee om kunt gaan, kun je ook de hulp van een gedragstherapeut inschakelen.

Vuurwerkangst negeren of juist niet?

Vuurwerkangst negeren of juist niet?

Wanneer je hond angstig is kun je het beste de hond laten kiezen waar hij wil zijn. Wil hij in zijn bench liggen? Prima. Wil hij tegen je aan liggen? Prima. Daar kun je de hond mee steunen, zonder dat er overdreven de nadruk op de angst wordt gelegd.

Negeren raden we niet aan, omdat mensen vaak de hond negeren inplaats van zijn gedrag. Op deze manier bied je de hond geen veilig gevoel, maar staat hij er alleen voor. Ook het extra aandacht geven - meer dan normaal - raden we af. Door de hond teveel aandacht te geven bevestig je de hond in zijn angst. Je zegt dan als het ware tegen de hond: "heel goed dat je bang bent hoor, dit geluid is ook erg eng". Het is belangrijk dat je de hond niet straft wanneer hij bang is. Dit zal hij niet begrijpen en dat zou de hond heel onzeker kunnen maken.

Kortom: laat je hond zijn eigen plek kiezen waar hij zich veilig voelt en maak die plek fijn voor hem door bijvoorbeeld zijn dekentje erbij te leggen en zijn voer- en drinkbak neer te zetten. 

Kalmerende middelen tegen vuurwerkangst

Er bestaan kalmerende middelen voor je hond. Deze zijn verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak of dierenarts. Gebruik deze alleen nadat je goed geïnformeerd bent en laat je hond niet alleen wanneer hij deze middelen heeft gehad. Let erop dat sommige middelen ook negatieve bijwerkingen kunnen hebben. We adviseren daarom voor gebruik je dierenarts om advies te vragen.

Ook kan het helpen is om voordat het vuurwerk begint de gordijnen dicht te doen of een donkere doek over de eventuele bench te hangen. Hierdoor worden de lichtflitsen van het vuurwerk aanzienlijk verminderd. Je kunt ook de radio zachtjes aan zetten voor de afleiding. Als de hond onder de tafel of bank kruipt tijdens het vuurwerk, laat hem dan daar dan liggen waar hij zich het meest veilig voelt.

Bekijk alle artikelen over dit onderwerp

Meer weten over hondengedrag?

Bekijk het hier