Gebruik van een krabpaal

Een krabpaal is een makkelijke middel om je kat te leren krabben. Daarnaast zijn krabpalen in vele kleuren en maten beschikbaar zodat er altijd wel een krabpaal is die bij je interieur past. En zeg eens eerlijk is wat is lelijker? Een krabpaal in de woonkamer of een kapot bankstel?

Waar moet een goede krabpaal aan voldoen?

Een kat is kieskeurig! Niet alleen met zijn eten, maar ook met zijn favoriete krabpaal. Als je naar de dierenwinkel gaat om een krabpaal uit te zoeken let er dan goed op dat de krabpaal:

  • Stevig staat. Een kat houdt niet van een wiebelende paal.
  • Hoog genoeg is. De kat moet zich helemaal kunnen uitrekken met het krabben.
  • Tegen een stootje kan. De goede krabpaal zal intensief gebruikt worden en moet eventjes mee kunnen gaan.

Wat te doen?

Als je een krabpaal in huis introduceert moet je de kat leren dat hij hier zijn nagels mag krabben. Plaats de krabpaal op een plaats waar de kat graag ligt of vertoeft. Je kan een krabpaal interessant maken door de kat er met een speeltje naar toe te lokken. Wanneer je ziet dat je kat richting een plek loopt waar hij niet mag krabben leidt hem dan af zonder hem te straffen. Een kat straffen voor het krabben op de verkeerde plek wordt niet begrepen. Het kan de band tussen het baasje en de kat ernstig beschadigen.

Krabt je kat al op een verkeerde plek? Plaats dan (tijdelijk) een krabpaal op deze plek.  Maak de krabpaal aantrekkelijk door de kat hierheen te lokken met een speeltje of door het gebruik van kattenkruid. Hierdoor zal hij de krabpaal aantrekkelijker vinden dan het stuk behang daarachter. Als hij eenmaal met regelmaat aan de krabpaal krabt kun je hem heel langzaam gaan verplaatsen naar de plek waar jij de krabpaal uiteindelijk wil hebben staan.