Miauwen aangeleerd gedrag?

Aangeleerd gedrag wil zeggen dat de kat uitgevonden heeft dat wanneer hij miauwt dit een positief gevolg voor hem heeft. Hij wil wat extra aandacht of iets lekkers en wanneer hij aan het miauwen is krijgt hij dit meteen! Deze handige truc gaat hij natuurlijk vaker uitproberen. Lees in dit artikel wat je kunt doen.

Wat te doen?

De kans is groot dat je reageert op je kat wanneer hij aan het miauwen is. Wanneer je dit doet heeft de kat zijn doel bereikt. Zelfs wanneer je alleen even naar je kat kijkt heeft de kat al een beetje extra aandacht. Dit kleine gebaar kan genoeg zijn om de kat te stimuleren door te gaan met dit gedrag. Ook straffen, zuchten of toespreken ziet de kat als een beetje aandacht en dus als een beloning.

Er is dus maar een remedie hiervoor: negeren!  Zodra de kat stil is kan je de kat belonen met een spelletje of extra aandacht.

Verveling

Naast dat de kat heeft geleerd om te miauwen zodat hij aandacht krijgt, kan het ook zijn dat hij miauwt omdat hij zich verveeld. Je kunt kijken of het beter wordt zodra hij iets meer te doen heeft. Er zijn vele leuke spelletjes voor katten beschikbaar.

Bekijk andere mogelijke oorzaken van het eindeloze miauwen

Hieronder vind je enkele andere mogelijke oorzaken waarom je kat eindeloos aan het miauwen is.