Hoe ga je ermee om?

Je kunt je kat een helpen bij het verwerken van het verlies van zijn maatje. Hier volgen een paar tips om je kat te helpen.

Tips

  • Bij sommige katten helpt het om het overleden lichaam van de andere kat te laten zien en om de mogelijkheid te geven om te ruiken aan de andere kat. Het lijkt erop dat katten hierdoor minder naar de andere kat gaan zoeken. Of ze daadwerkelijk begrijpen dat de andere kat niet meer leeft is nooit bewezen.
  • Omdat er al zoveel dingen veranderd zijn voor de kat is het belangrijk om voor de rest zo normaal mogelijk te houden. Houd bijvoorbeeld dezelfde voertijden aan. Als je voorheen altijd ’s avonds speelde met de kat blijf dit dan vooral doen.
  • Op ten duur kan het helpen om een nieuwe kat in huis te halen zodat je kat niet meer alleen is. Doe dit echter niet te snel!  Ook dit is een grote verandering en je kat heeft op dit moment al een andere verandering te verwerken. Hoe je het introduceren van een nieuwe kat moet aanpakken kun je lezen bij de informatie over een kat erbij’. 
  • Het kan geen kwaad om de kat wat extra aandacht te geven. Dit positieve gevoel kan hij mogelijk koppelen aan de verandering en er zo wat beter mee omgaan.
  • Hoe lang het duurt voordat de kat weer zijn normale gedrag gaat vertonen verschilt per situatie en per kat.  Geef je kat de tijd die hij nodig heeft om het te verwerken.