Allergie bij honden

Allergie bij honden komt helaas steeds vaker voor. Hoe weet je of je hond een allergie heeft? Vaak heeft een allergische hond jeuk, bultjes, verhaart hij extra veel of heeft hij andere huidproblemen die kunnen wijzen op een allergie.

Meest voorkomende allergie bij de hond

Een vlooienallergie is de meest voorkomende allergie bij honden. Honden met een vlooienallergie blijken vaak ook gevoelig voor andere allergenen, zoals bepaalde voedingsbestanddelen of allergenen uit de omgeving. Vaak is er geen sprake van één vorm van allergie, maar hebben meerdere factoren invloed op de reactie bij de hond. Wanneer je hond jeuk heeft is het daarom belangrijk verschillende oorzaken uit te sluiten. De dierenarts kan je hierbij helpen.

Hypoallergeen hondenvoer

Veel allergische honden reageren goed op een hypoallergeen hondenvoer. Hypoallergeen wil zeggen ‘laag in allergenen’. Dit houdt in dat de kans dat de hond allergisch reageert op de voeding heel klein is. De meest voorkomende ingrediënten in hondenvoer waar honden met een voedselallergie op reageren zijn kip, rund, zuivel en granen/gluten.

In de meeste gevallen zal je hond niet allergisch zijn voor veel verschillende allergenen, je weet alleen in het begin niet waar hij precies allergisch voor is. Je kunt daarom kiezen voor een voeding die minder allergenen bevat zoals hondenbrokken zonder graan en rund. Bij Smølke hebben wij hiervoor de Smølke grain free formula ontwikkeld. Dit is een hondenbrok zonder granen of gluten en zonder rund. Wel bevat de Smølke grain free formula kip. De Smølke grain free formula is er zowel voor puppy's en volwassen honden. Ook hebben we een graanvrij variant voor katten.

Wil je graag nog meer zekerheid bij je allergische hond?

Omdat een groot deel van de honden met een voedselallergie reageren op het eiwit van kip, hebben we de Sensitive brok ontwikkeld. De Smølke Sensitive is een hypoallergene brok en bevat één enkele eiwitbron, namelijk 100% Lam. 

Eliminatiedieet: wat is een eliminatiedieet?

Vermoed je dat je hondenvriendje misschien allergisch is voor een soort voedsel? Dan kun je een eliminatiedieet uitvoeren om erachter te komen waar je hond allergisch op reageert of wat hij juist goed kan verdragen. Tijdens een eliminatiedieet test je dus verschillende eiwitbronnen om te kijken waar je hond op reageert.

Hoe werkt een eliminatiedieet?

Tijdens een eliminatiedieet wil je de eiwitbron waar je hond negatief op reageert herkennen en elimineren. De eerste testperiode duurt 4 tot 6 weken. Je doet dit door in het begin van het eliminatiedieet je hond één enkele eiwitbron te voeren met een laag risico op reactie, bijvoorbeeld 100% Lam. Belangrijk is dat je hond 4 tot 6 weken de tijd krijgt om aan dit nieuwe dieet te wennen.

En wat te doen na de 4 tot 6 weken?
Reageert hij goed op de lam? Dan kun je eventueel een tweede eiwitbron toevoegen met een laag risico op reactie, zoals eend. Ook kun je ervoor kiezen om de lam te vervangen voor een nieuwe eiwitbron. Merk je dat je hond in deze periode slechter reageert dan kun je de eiwitbron waar hij niet goed tegen kan makkelijker herkennen. 

Belangrijk is wel dat je bij iedere wisseling een testperiode van 4 tot 6 weken aanhoudt omdat het soms wat langer kan duren voordat je verschil ziet (positief of negatief). Reageert je hond nu slecht op een bepaalde eiwitbron dan is het raadzaam daar meteen mee te stoppen en over te gaan op een andere eiwitbron. Tijdens het eliminatiedieet is het ook belangrijk om je hond niets anders te geven, ook geen snacks. Anders kan het namelijk alsnog gokken zijn waarom je hond ergens allergisch op reageert en weet je niet exact aan welk voer het ligt.

Smølke Sensitive

Smølke Sensitive

Smølke Sensitive is een compleet Alles-in-één hondenvoer met natuurlijke ingrediënten dat jouw allergische of gevoelige hond helpt weer goed in z’n velletje te komen. De Sensitive is niet geschikt voor puppy’s.
 

Uniek eiwitprofiel

In Smølke Sensitive hypoallergeen hondenvoer gebruiken we slechts één hoogwaardige dierlijke eiwitbron; lam. Hierdoor is Smølke Sensitive uitermate geschikt als eliminatiedieet in geval van een eiwit allergie of als licht verteerbaar dieet in geval van spijsverteringsproblemen.

Hypoallergeen honden- en kattenvoeding

Wil je meer weten over hypoallergeen honden- en kattenvoeding van Smølke? Lees dan hier verder.