Allergie bij honden

Allergie bij honden komt helaas steeds vaker voor. Hoe weet je of je hond een allergie heeft? Vaak heeft een allergische hond jeuk, bultjes, verhaart hij extra veel of heeft hij andere huidproblemen die kunnen wijzen op een allergie.

Meest voorkomende allergie bij de hond

De meest voorkomende vorm is een vlooienallergie. Honden met een vlooienallergie blijken vaak ook gevoelig voor andere allergenen zoals bepaalde voedingsbestanddelen of allergenen uit de omgeving. Vaak is er geen sprake van één vorm van allergie, maar hebben meerdere factoren invloed op de reactie bij de hond. Wanneer je hond jeuk heeft is het daarom belangrijk verschillende oorzaken uit te sluiten.

Hypoallergeen hondenvoer

Veel allergische honden reageren goed op een hypoallergeen hondenvoer.  Hypoallergeen wil zeggen ‘laag in allergenen’. Dit houdt in dat de kans dat de hond allergisch reageert op de voeding heel klein is. De meest voorkomende ingrediënten in hondenvoer waar honden met een voedselallergie op reageren zijn kip, rund, zuivel en granen/gluten.

In de meeste gevallen zal je hond niet allergisch zijn voor veel verschillende allergenen, je weet echter in het begin niet waar voor. Je kunt daarom kiezen voor een voeding die minder allergenen bevat zoals hondenbrokken zonder graan en rund. Bij Smølke hebben wij hiervoor de Smølke Graanvrij ontwikkeld. Smølke Graanvrij is een hondenbrok zonder granen of gluten en zonder rund. Wel bevat de Graanvrij kip. De Graanvrij is er zowel voor puppy's en volwassen honden. Ook hebben we een graanvrij variant voor katten.

Meer zekerheid?

Omdat een groot deel van de honden met een voedselallergie reageren op het eiwit van kip, hebben we de Sensitive brok ontwikkeld. De Smølke Sensitive is een hypoallergene brok en bevat één enkele eiwitbron, namelijk 100% Lam.