Mineralen

Ruwe As is de verzamelnaam voor alle mineralen die in een voeding zitten. Mineralen zijn noodzakelijk voor vele processen die zich in het lichaam afspelen.

Mineralen kunnen niet zelf worden aangemaakt door het lichaam en moeten dus via de voeding worden opgenomen. Van sommige mineralen is slechts een heel klein beetje nodig, dit worden de sporenelementen genoemd. Van andere mineralen hebben dieren meer nodig, dit noemen we de macro-elementen.

Ruwe As

Ruwe As staat voor Ruwe Anorganische Stof. Het is een verwarrende naam die voort komt uit de Weender analyse, een analyse methode waarmee de voedingswaarde van een willekeurige voeding kan worden bepaald. Het is dus niet zo dat er as aan de voeding wordt toegevoegd, maar het is een percentage wat zou overblijven als het voer op zeer hoge temperatuur (>500 graden) zou worden verbrand. Wat overblijft na verbranding bevat dan voornamelijk de mineralen die aanwezig zijn in de voeding.

Macro-elementen

 • Calcium vervult meerdere belangrijke functies in het lichaam. Ten eerste is het samen met Fosfor een onmisbaar bestandsdeel voor de opbouw van het skelet en het gebit. Ten tweede zorgt Calcium voor een goede werking van de zenuwen en spieren. Daarnaast is Calcium ook nodig voor de bloedstolling.
 • Fosfor zorgt samen met calcium voor de opbouw van het skelet en gebit. Daarnaast is Fosfor ook van invloed op de energiehuishouding in het lichaam.
 • Natrium is samen met Kalium onmisbaar voor een goede vochtbalans in het lichaam. Ook is Natrium, samen met kalium nodig voor het kunnen samentrekken van de spieren en het goed functioneren van de zenuwen.
 • Kalium is samen met Natrium onmisbaar voor een goede vochtbalans in het lichaam en voor de bloeddruk.
 • Magnesium zorgt voor de stevigheid van het skelet en het gebit en is onmisbaar bij het goed functioneren van de zenuwen.

Sporenelementen

 • IJzer is absoluut onmisbaar in het lichaam. IJzer is namelijk een essentieel onderdeel bij de zuurstofvoorziening van het lichaam.
 • Iodine is van invloed op het goed functioneren van de energiehuishouding. Daarnaast is Iodine belangrijk bij het behoud van een gezonde huid en vacht.
 • Koper bevordert de opname van ijzer in het lichaam. Daarnaast is koper ook mede verantwoordelijk voor de vorming van de pigmentcellen in de vacht en huid.
 • Mangaan speelt een actieve rol in de energiehuishouding van het lichaam en is ook betrokken bij de vorming van de botten en kraakbeen.
 • Zink bevordert de werking van vitamine A in het lichaam en zorgt voor het behoud van een gezonde huid en vacht. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij het optimaal functioneren van de geslachtsorganen.
 • Selenium is een natuurlijke antioxidant, die samen met vitamine E de cellen beschermt tegen invloeden van buitenaf.