Overgewicht bij honden

Bijna de helft van de honden in Nederland heeft overgewicht. Dit gaat ten koste van de gezondheid van de hond en brengt veel risico's met zich mee. Maar wat is eigenlijk het juiste gewicht? En hoe kun je een te dikke hond op een goede manier laten afvallen?

Het gezonde gewicht voor een hond

Om te weten of je hond het juiste gewicht heeft kijk je niet alleen naar hoeveel hij of zij weegt, maar ook naar de grootte van je hond. Een hond heeft het ideale gewicht als je de ribben kunt voelen, maar deze niet direct kunt zien. Dit doe je door met lichte druk beide flanken van de hond te aaien als de hond recht voor je staat. 

 • Voel je de ribben goed maar de ruggengraat niet? Dan heeft de hond een goed gewicht.
 • Voel je de ribben niet of bijna niet? Dan heeft de hond overgewicht.
 • Kun je de rugwervels, bekken of ribben van de hond zien? Dan is de hond te mager.

Per ras kan de richtlijn iets afwijken. 

Overgewicht

Een hond heeft overgewicht als je de ribben niet of bijna niet kunt voelen doordat er een vetlaag op de ribben zit. Overgewicht ontstaat als de hond meer energie opneemt dan dat hij verbruikt. De energie die de hond te veel binnenkrijgt wordt dan omgezet in lichaamsvet. De belangrijkste oorzaken van overgewicht zijn te veel eten en te weinig bewegen.

De gevaren van overgewicht

De extra kilo’s die een hond met overgewicht heeft, zijn een zware belasting voor het lichaam van de hond. Hierdoor kan de hond onder andere last krijgen van kortademigheid. Andere gevaren van overgewicht zijn:

 • Hartproblemen door een te hoge bloeddruk
 • Moeite met bewegen door problemen met de gewrichten
 • Suikerziekte
 • Leververvetting waardoor de lever slecht in staat is om gifstoffen uit het bloed te halen

Wat te doen aan overgewicht van je hond?

Het voer halveren of je hond uren naast de fiets laten lopen zal leiden tot gewichtsverlies. Maar ook tot een lusteloze, hongerige hond met spierpijn. Dat willen we natuurlijk níet!

Om je hond verantwoord af te laten vallen is het belangrijk om de juiste hoeveelheid en soort voeding te geven en het bewegen langzaam op te bouwen.

Begin bijvoorbeeld met het uitbreiden van de wandeling met vijf minuten per keer. Door iedere dag iets langer te wandelen zal de conditie van de hond verbeteren.

Andere manieren die helpen om je hond verantwoord te laten afvallen zijn:

 • Zwemmen
 • Meer spelen
 • Fietsen
 • Spelenderwijs aanbieden van voer

Uiteraard is het ook verstandig om te kijken of je hond veel snoepjes tussendoor krijgt. Ongemerkt kunnen ze dan snel teveel voeding op een dag binnenkrijgen. Wil je je hond wel geregeld belonen? Dan kun je er ook voor kiezen om dit met zijn brokjes te doen en de brokjes in mindering van zijn voerbeurten te brengen. Of je kiest ervoor om je hond een verantwoorde gezonde snack aan te bieden in plaats van de ouderwetse hondenkoekjes. Let er op dat dit ook telt als voeding en je rekening houdt met de hoeveelheid voer je hond dan tijdens zijn voerbeurten moet krijgen.

Smølke Weight Control

Om honden verantwoord af te laten vallen én op het gezonde gewicht te houden hebben we de Weight Control ontwikkeld. Met Smølke Weight Control hondenvoer geef je jouw maatje alle essentiële voedingsstoffen, maar minder calorieën, zonder dat je hond een hongergevoel krijgt. Wil je meer weten over deze voeding? Bekijk de Weight Control hier

Extra advies

Vind je het lastig om je hond op een verantwoorde manier te laten afvallen en zou je wel wat extra advies kunnen gebruiken? Wij willen je altijd graag van advies voorzien. Je kunt gerust contact met ons opnemen!