Het unieke eiwitprofiel van Smølke

Honden en katten zijn overwegend vleeseters. Dierlijk eiwit is voor een belangrijk deel bepalend voor de kwaliteit van een hondenbrok of kattenbrok. Hier geldt niet ''hoe meer hoe beter''. Het gaat om de balans tussen kwaliteit en hoeveelheid. Hoe wij bij Smølke de beste ingrediëntenmix voor jouw hond of kat hebben gemaakt lees je in dit artikel!

Uniek eiwitprofiel

Alle onze producten producten bevatten een unieke combinatie van kip, vis en lam. Deze combinatie zorgt voor een compleet aanbod van essentiële aminozuren afgestemd op de specifieke behoefte van honden en katten. Smølke gebruikt alleen dierlijke eiwitten met een hoge biologische waarde en een laag intolerantie risico.

Alle dierlijke ingrediënten zijn zo lokaal mogelijk gesourced óf hebben een duurzaamheidskeurmerk. De unieke combinatie van lokale en duurzame  ingrediënten zorgt voor een compleet aanbod aan bouwstoffen, afgestemd op de specifieke behoefte van jouw hond of  kat.

In de hond recepturen zit minimaal 25% en in de kat recepturen minimaal 30% dierlijke vleesmelen (kip, vis en lam). 

Eiwitten in Smølke

Eiwitten in Smølke

Bij Smølke maken we gebruik van zowel dierlijke als plantaardige eiwitbronnen. De voornaamste eiwitbronnen in Smølke zijn afkomstig van:

 

Kip
Kip is een zeer geschikte bron van hoogwaardige eiwitten. De productietechniek van een droge brok kan geen hele stukken kip verwerken. Daarom wordt het kippenvlees eerst ontdaan van het vocht. Wat overblijft heet vleesmeel, in dit geval kippenmeel. Wist je dat voor 1 kilo kippenmeel, maar liefst 2,5 kg verse kip nodig is?

 

Lam
Lamsvlees is een zeer licht verteerbare en hypoallergene eiwitbron. Hierdoor is een voeding op basis van lam vaak ook geschikt voor honden met overgevoeligheden.

 

Vis
Vis is een hoogwaardige eiwitbron en een rijke bron van Omega-3 en 6 vetzuren. De vis waarmee de Smølke voedingen worden bereid, is afkomstig van de visserij die onafhankelijk gecertificeerd zijn volgens de MSC-standaard voor een goed beheerde en duurzame visserij.

Smølke Sensitive voedingen

Smølke Sensitive voedingen

In Smølke Sensitive hypoallergeen honden- en kattenvoer gebruiken we slechts één hoogwaardige dierlijke eiwitbron; lam.  De Smølke Sensitive is dan ook zeer geschikt als eliminatiedieet in geval van een eiwit allergie of als licht verteerbaar dieet in geval van spijsverteringsproblemen.

Wat zijn aminozuren?

Wat zijn aminozuren?

Een eiwit kan opgedeeld worden in nog kleinere bouwsteentjes: de aminozuren. Er zijn in totaal zo'n 20 verschillende aminozuren die eindeloos gecombineerd kunnen worden. Net als met de 26 letters in ons alfabet waarbij de combinatie van de verschillende letters een bepaald woord maken, zo bepaalt de combinatie van de aminozuren de werking van het eiwit. Een gemiddeld eiwit kan rustig zijn opgebouwd uit 500 aminozuren!

Eiwitten vind je zowel in plantaardige als dierlijke voedingsproducten. Zowel voor honden als katten geldt dat de eiwitten die uit dierlijke voedingsproducten afkomstig zijn (bijvoorbeeld: vlees, vis en zelfs botten), makkelijker te verteren zijn dan de eiwitten die uit groente of granen komen.

Door het eten van voeding krijgt je huisdier dus onder andere eiwitten binnen. Maar de eiwitten die je hond of kat eet lijken nog niet op de eiwitten die zijn lichaam nodig heeft. Daarvoor worden de eiwitten eerst verkleind in de darm. Daarna wordt het opgenomen in het bloed. Vanuit het bloed worden de aminozuren die het lijf nodig heeft weer opgebouwd. Vandaar dat het belangrijk is dat de eiwitten goed opneembaar zijn. Wanneer ze namelijk niet goed opneembaar zijn kan het lichaam moeilijker de juiste aminozuren weer opbouwen. 

Niet alle aminozuren zijn noodzakelijk om met een voeding binnen te krijgen. Het lichaam kan zelf ook bepaalde aminozuren maken. De aminozuren die het lichaam zelf kan aanmaken noemen we niet-essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren zijn die aminozuren die absoluut in de voeding aanwezig moeten zijn. Deze kan het lichaam niet zelf aanmaken.

Extra aminozuren

In onze honden- en kattenvoedingen voegen we nog een aantal extra aminozuren toe vanwege hun specifieke werking. Deze aminozuren zijn:

  • DL-Methionine: is een aminozuur die de zuurtegraad van de urine verlaagt waardoor de kans op vorming van struvietstenen bij katten wordt verkleind.
  • L-Carnitine: is een aminozuur dat een belangrijke rol speelt bij de vetverbranding. L-Cartine regelt het transport van vetzuren door het lichaam en stimuleert zo de vetverbranding.
  • Taurine: is een aminozuur dat essentieel is voor katten. Taurine is heel belangrijk voor het goed functioneren van het hart.
Biologische waarde van eiwit

Biologische waarde van eiwit

Biologische waarde, wat is dat eigenlijk? Hoe hoog de biologische waarde van eiwit is, wordt bepaald door de samenstelling van aminozuren in combinatie met de opneembaarheid van eiwit.

Als een eiwit een hoge biologische waarde heeft, dan is het goed opneembaar door het lichaam én heeft het een mooie aminozuursamenstelling.

Wanneer een dier eiwit tot zich neemt met een mooie aminozuursamenstelling, maar wat het lichaam niet goed kan opnemen, dan heeft je hond of kat er eigenlijk niets aan. Dan kun je je ook voorstellen wat het doet wanneer je een matige aminozuursamenstelling zou hebben. De hoeveelheid eiwit zegt dus ook niets over de kwaliteit van het voer. 

Bij de voedingen van Smølke ben je verzekerd van voeding met een mooie aminozuursamenstelling die ook zeer goed opneembaar is. Onze voedingen hebben dus een hoge biologische waarde. Je weet dus zeker dat je hond of kat een hoge kwaliteit voeding krijgt met Smølke!

De juiste mix voor jouw hond of kat

Met Smølke weet je zeker dat je hond of kat alle voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft. De voedingen zijn met zorg samengesteld door onze nutritioniste en afgestemd op jouw hond of kat. 

Meer weten over gedrag?

Klik hier

Meer weten over gezondheid?

Klik hier

Smølke, daar maak je vrienden mee