Smolke | Hond hijgt meer dan normaal door zonnesteek

Zonnesteek

Symptomen: meer kwijlen dan normaal, meer hijgen dan normaal, soms stuiptrekkingen en rode slijmvliezen.

Een zonnesteek kan voorkomen wanneer een hond voor enige tijd wordt opgesloten in een kleine warme ruimte, zoals bijvoorbeeld een auto in de zomer. Hoe lang het duurt voordat een hond oververhit raakt is verschillend, elke hond reageert namelijk anders op de warmte. Ook wanneer de hond in de zomer te lang in de zon ligt en niet kan afkoelen, kan de hond oververhit raken. Wanneer een hond de warmte niet goed kwijt kan, gaat een hond hijgen en wordt de speekselproductie hoger. De hond verliest daardoor vocht en kan er uitdroging ontstaan.

Wat te doen?

  • Leg de hond op een koele plek. De schaduw kan al redelijk helpen.
  • Koel de hond door koude doeken op het lichaam te leggen. Vervang deze doeken regelmatig.
  • Geen doeken? Begin dan eerst over de poten en bek water te gieten. Ga rustig steeds verder om de rest van het lichaam af te koelen.
  • Ga direct naar de dierenartspraktijk en neem contact op of laat iemand contact opnemen met de dierenarts om te laten weten dat je er aan komt.
     

Let op!

Wanneer de hond bewusteloos is, zorg er dan voor dat er geen water in de bek wordt gegoten. De hond kan anders stikken in het water.  Giet ook nooit een emmer water ineens over de hond heen. Het lichaam kan hierdoor erg van slag raken.