Smolke | Stappenplan voor hond alleen thuis

Stappenplan

Met onderstaande stappen leer je je pup op verantwoorde wijze om alleen thuis te zijn. Let tijdens het oefenen altijd goed op het gedrag van je pup.

In 3 stappen:
1. Hond n bench in dezelfde ruimte
2. Hond in bench in een andere ruimte
3. Hond alleen thuis

 

1. Pup in bench in dezelfde ruimte

De pup ligt in de bench terwijl jij in dezelfde kamer bent. Je pup kan in het begin heel onrustig zijn, maar dit zal vanzelf minder worden. Het is belangrijk dat je hem tijdens de periode van onrustig zijn geen aandacht geeft. Wanneer je pup een tijdje (ongeveer een halve minuut) rustig is laat je hem eruit. De beloning voor de pup is dat hij weer aandacht krijgt. Laat dit echt leuk zijn, speel bijvoorbeeld met hem.

Wanneer je merkt dat deze oefening goed gaat, kun je door gaan naar de volgende oefening. Voordat je doorgaat moet de pup het niet erg meer vinden om in de bench te zijn als je in dezelfde ruimte bent. Hij moet vrijwel gelijk rustig worden in de bench en minimaal 20 minuten rustig blijven.

2. Pup in bench in een andere ruimte

Ook deze stap bouw je langzaam op. Je begint met de pup in de bench die volledig rustig is en verlaat vervolgens heel eventjes de kamer. Wanneer je terug komt bij je pup, wacht je  tot hij rustig is. Wanneer hij rustig is laat je hem eruit en beloon je hem weer uitgebreid. Deze stap kan je steeds met een minuutje uitbreiden. Als je merkt dat je hond al snel onrustig wordt als je uit de kamer bent, ga je te snel. Je gaat dus weer iets minder lang de kamer uit zodat je pup wel rustig blijft.
Je kunt ook af en toe even de kamer ingaan, geen aandacht aan de pup geven en daarna weer weggaan. Hierdoor zal je hond niet bij ieder geluid aan een deur denken dat hij eruit mag.

Om te testen of je pup langere tijd rustig kan blijven als jij in een andere ruimte bent kun je met een voicerecorder of een filmcamera het geluid opnemen. Als je de pup zachtjes hoort piepen of zelfs hoort blaffen is de pup nog niet rustig en er dus nog niet klaar voor om een stap verder te gaan.

Wanneer je pup 20 minuten rustig kan zijn in de bench als jij in een andere ruimte bent kun je door gaan naar de volgende stap.

3. Pup alleen thuis

Dit bouw je hetzelfde op als het in een andere kamer zijn. Begin met een minuut en bouw dit heel langzaam op. Ook nu kan het handig zijn met een voicerecorder het geluid van je hond op te nemen of zelfs een camera neer te zetten zodat je ziet wat je hond doet. Als je hond veel heen en weer loopt en niet gaat liggen of zitten is hij te onrustig. Je moet dus weer een stapje terug doen en minder lang wegblijven.

Uiteindelijk zal je hond voor langere tijd alleen thuis kunnen zijn. Hoe lang je de hond achter elkaar alleen thuis laat is een beslissing die je zelf moet maken. Om te testen hoe lang verstandig is voor jouw hond, kun je ook gebruik maken van een videocamera. Zo kom je erachter na hoeveel tijd jouw hond onrustig wordt.

Meer informatie over: