Aangescherpte regelgeving op dierengebied! › Smølke katten- en hondenvoer

Aangescherpte regelgeving op dierengebied!

maandag 07 juli 2014

Nieuwe regels per 1 juli

Vanaf 1 juli gelden er in Nederland enkele nieuwe regels op dierengebied. Zo mogen dierenwinkels bijvoorbeeld geen dieren meer in de etale hebben staan en mogen ze geen huisdieren meer verkopen aan personen onder de 16 jaar.

Ook is het zelf doden van honden en katten sinds deze datum verboden en mogen papegaaien niet meer onnodig met de hand worden grootgebracht en is er een minimale scheidingsleeftijd per soort vastgesteld.

Honden en katten

Wat betreft honden en katten gelden er ook nieuwe regels voor (hobby)fokkers. Zo stelt de nieuwe wetgeving:

Degene die anders dan in de uitoefening van een beroep of een bedrijf met een gezelschapsdier fokt, voorkomt voor zover mogelijk dat de gezondheid en het welzijn van de nakomelingen of het ouderdier wordt benadeeld door bij de wijze waarop met het dier wordt gefokt rekening te houden met de anatomische, fysiologische en gedragskenmerken.

Fokkers moeten nu dus verplicht de gezondheid meewegen en niet puur het uiterlijk. Iets waar het grootste deel van de fokkers zich uiteraard al mee bezighoud.

Verplichtingen dierenmishandeling

Ook is de strafbaarheid van dierenmishandeling uitgebreid en ben je voortaan verplicht een dier in nood te helpen, ook wilde dieren vallen hieronder. Ook ben je verplicht melding te maken wanneer je iemand een dier ziet mishandelen of wanneer je dit vermoed.

Ook het schoppen en slaan of het zich ontdoen van een dier is vanaf nu specifiek vermeld in de nieuwe wet. Zelfs wanneer je het deurtje van je konijnenhok opzettelijk open laat staan (omdat je hem wilt 'vrijlaten'), ben je dus strafbaar!

Meer lezen? Klik hier en ga direct naar de site van de Rijksoverheid!

Meer nieuws
02 aug 2017 Het hersluiten van de nieuwe verpakkingen!
08 jun 2017 Smølke vernieuwd én verbeterd
15 mei 2017 Smølke Fokkersregeling
01 nov 2016 Smølke palletactie
04 okt 2016 Gratis Vers Gestoomde Maaltijd!
01 aug 2016 Smølke op Instagram
06 jun 2016 Huisdier van de Maand mei!
01 jun 2016 Woofstock 2016
01 jun 2016 Dat is natuurlijk smøllen!
10 mei 2016 Wie is de winnaar van april?
naar het nieuwsarchief