Kinderen & kittens

Kinderen en dieren gaan meestal heel erg goed samen. Echter zit een ongeluk in een klein hoekje, een krab van een boze kat heb je als jong kind zo te pakken!

Opvoeding

Net als je kitten zal ook je kind opgevoed moeten worden wanneer er een nieuw maatje bijkomt. Ze moeten leren dat een kitten geen speelgoed is en wat ze wel en niet kunnen en mogen. Je kan er immers niet vanuit dat kind en kitten elkaar direct begrijpen!

De belangrijkste punten

  • Leer je kind van jongs af aan respect te hebben voor dieren.
  • Leg uit wat je kitten bedoelt wanneer hij spint of blaast, leer je kind hoe hij of zij kan zien wanneer een kat bang is of iets niet leuk vindt.
  • Zorg dat ze altijd rustig met kittens omgaan, niet schreeuwen, rennen, druk doen of achter de kat aanrennen. Rustige en gecontroleerde bewegingen maken een kind voorspelbaarder en minder ‘eng’ voor dieren.
  • Laat zien hoe je een kitten mag aaien en vooral ook wat niet mag; niet achteraan rennen of aan de staart, poten of oren trekken.
  • Leg uit dat kittens net als kinderen veel moeten slapen om te kunnen groeien en leer je kind dat ze op dat ze hem op dat moment met rust laten.
  • De meeste kittens vinden het niet geweldig om opgepakt te worden, zeker niet door kinderen aangezien deze vaak onvoorspelbaar zijn. Daarnaast bestaat er het risico dat ze hem laten vallen of dat ze in het gekrabd worden als hij er genoeg van heeft. Leer je kind daarom om hem niet, of zo min mogelijk op te tillen (hoe verleidelijk dit ook is!).

Meer leuke onderwerpen voor jouw kitten van 12 weken: