Vachtverzorging van je kitten

In het begin heeft de vacht van je kitten nog weinig verzorging nodig, toch is het verstandig om hier al direct op jonge leeftijd mee te beginnen. Jong geleerd is oud gedaan!​

Borstelen

Wanneer je jouw kitten went aan borstelen op jonge leeftijd zal het wanneer hij ouder en sterker is een stuk makkelijker gaan. Begin met korte sessies en met een zachte borstel, beloon hem met wat lekkers als hij netjes blijft zitten. Kies vooral een rustig moment uit en dwing hem niet, je wil immers dat hij het prettig gaat vinden. Eindig daarom altijd met iets wat hij leuk vindt, bijvoorbeeld even samen spelen!

Borstelen doe je niet alleen om haar te verwijderen maar ook om dode huidcellen uit te borstelen, de huid te masseren en om de talg te verdelen over de vacht. Regelmatig borstelen voorkomt de vorming van haarballen, die voor verstopping kunnen zorgen. Bij langharige katten voorkomt het de vorming van klitten en bijkomende eventuele huidproblemen.

Ogen, tanden, oren en nagels

Als je toch met je kitten bezig bent is het handig om hem meteen helemaal te controleren. Zijn de oogjes schoon en helder en zijn de nagels niet te lang? Ook het gebit en de oren kan je op dat moment direct even nakijken. Op die manier ben je er op tijd bij als er wel iets aan de hand is en levert het je kitten minder stress op wanneer hij moet worden behandeld met bijvoorbeeld oog- of oordruppels.

Niet bij alleen katten hoeven de nagels op latere leeftijd geknipt te worden, bij sommige is dit echter wel een noodzaak. Leer je kitten daarom dat je met een nagelknippertje in de buurt mag komen en dat dit niet eng is, maar juist leuk!

Meer leuke onderwerpen voor jouw kitten van 16 weken: