Jeuk bij kittens

Jeuk bij katten komt zeer veel voor en de oorzaak is vaak helaas lastig te achterhalen. Dit komt doordat jeuk namelijk zeer veel verschillende oorzaken kan hebben. Je kan denken aan een infectie of een allergie, maar ook aan andere medische aandoeningen.

Parasieten

Vlooien zijn de bekendste en ook één van de belangrijkste veroorzaker van jeuk bij katten. Dat je geen vlooien ziet wil niet zeggen dat je kat ze niet heeft! In de meeste gevallen zijn vlooien de oorzaak van jeuk wanneer een eigenaar de dierenarts bezoekt, sluit deze oorzaak dus uit door je kat regelmatig te ontvlooien met een goed anti-vlooienmiddel.

Andere parasieten kunnen uiteraard ook jeuk veroorzaken, denk bijvoorbeeld aan oormijten, vachtmijten of schurftmijten. Door microscopisch onderzoek te doen kan je dierenarts vaststellen of het om mijten gaat of niet.

Huidschimmels

Wanneer je kat last heeft van huidschimmels zijn de symptomen niet altijd even duidelijk. Ronde, kale plekken komen voor, maar ook kleine plekjes of puur overmatig haarverlies komen voor. De jeuk bij een schimmelinfectie valt over het algemeen mee.

Allergie

Een andere veelvoorkomende oorzaak van jeuk is een allergie. Hierbij kan je denken aan voedselallergie, vlooienallergie, atopie of een contactallergie. In het artikel over allergie wordt uitgebreid in gegaan op de verschillende vormen.

Infecties

Ook huidinfecties kunnen voor jeuk zorgen. Denk aan bacteriële infecties zoals eczeem of een hotspot. Een bacteriële infectie kan ook ten gevolge van een andere oorzaak ontstaan, deze wordt dan door de dierenarts ‘secundaire infectie’ genoemd, een bijkomende infectie dus eigenlijk. Denk bijvoorbeeld aan een kat met een vlooienallergie die daardoor zijn huid tot bloedens toe kapot krabt, waardoor er huidontstekingen ontstaan. De vlooienallergie is in de basis de oorzaak van de jeuk en de huidontsteking een ‘secundaire infectie’.

Stress

Ook stress kan zorgen voor onder meer haaruitval, kale plekken en likgranulomen. Een likgranuloom is een huidaandoening die ontstaat door overmatig likken waardoor de huid ontstoken raakt en daardoor jeuken. Doordat de jeuk blijft zal de kat ook blijven likken en zal de stress niet verminderen. Hulp van je dierenarts raden we dan ook dringend aan om deze cirkel te doorbreken.

Overige oorzaken

Naast bovenstaande zijn er nog veel meer (minder bekende) oorzaken van jeuk bij katten. Zo kan jeuk ook te maken hebben met auto-imuunziektes, hormonale stoornissen, eosinofiele granulomen of tumoren.

Neem daarom altijd contact op met je dierenarts wanneer je kat jeuk heeft.

Meer leuke onderwerpen voor kittens van 8 maanden: