tips en trick voor honden en katten

Jeuk bij katten

22 april 2022

Jeuk bij katten komt zeer veel voor en dat kan verschillende oorzaken hebben. Je kan denken aan een infectie of een allergie, of misschien heeft je kat gewoon last van de rui. We lopen het even met je door!

Vlooien bij katten

Nummer 1 oorzaak van jeuk bij katten zijn vlooien. Sommige katten hebben een vlooienallergie. Een kat kan dan lang last hebben van jeuk van maar één bijt van een vlo. Katten likken zich dan vaak extra schoon, waardoor het moeilijker is om vlooien te spotten. De eitjes van de vlooien kun je wel vaak nog vinden. Je kunt dan met een vlooienkammetje door de vacht van je kat gaan. Wanneer je dan zwarte puntjes in het kammetje ziet zitten heb je vlooieneitjes te pakken en heeft je kat vlooien.

Hoe zie je of het een vlooienallergie is?

Een kat kan vlooien hebben en krabben, maar dat wil nog niet zeggen dat je kat ook een vlooienallergie heeft. Je kat heeft een vlooienallergie wanneer hij of zij overgevoelig reageert op de vlooien. Vaak blijft de kat obsessief krabben en zich schoonlikken en zie je wondjes en korsten bij de staartaanzet, rug of kop van de kat.

Hoe kun je een vlooienallergie tegengaan of oplossen?

Wanneer je kat eenmaal een gevoeligheid voor vlooienbeten heeft ontwikkeld is het lastig hier vanaf te komen. Extra redenen om uit voorzorg vlooien goed te blijven bestrijden. Dit doe je door je kat iedere maand, het hele jaar door, een anti-vlooien pilletje of pipetje te geven. Zolang je dit doet heb je de grootste kans om het onder controle te krijgen en te houden.

Andere parasieten

Vlooien zijn dus bekendste en ook één van de belangrijkste veroorzaker van jeuk bij katten. Andere parasieten kunnen uiteraard ook jeuk veroorzaken, denk bijvoorbeeld aan oormijten, vachtmijten of schurftmijten. Door microscopisch onderzoek te doen kan je dierenarts vaststellen of het om mijten gaat of niet.

Allergieën bij katten

Naast een vlooienallergie kan het ook zijn dat je kat chronisch jeuk heeft omdat hij of zij last heeft van een andere allergie. Allergieën die verder nog voorkomen bij katten zijn een voedselallergie, atopie of contactallergie. In deze blog vertellen we je daar meer over.

Infecties

Ook huidinfecties kunnen voor jeuk zorgen. Denk aan bacteriële infecties zoals eczeem of een hotspot. Een bacteriële infectie kan ook ten gevolge van een andere oorzaak ontstaan, deze wordt dan door de dierenarts ‘secundaire infectie’ genoemd. Een bijkomende infectie dus eigenlijk. Denk bijvoorbeeld aan een kat met een vlooienallergie die daardoor zijn huid tot bloedens toe kapot krabt, waardoor er huidontstekingen ontstaan. De vlooienallergie is in de basis de oorzaak van de jeuk en de huidontsteking een ‘secundaire infectie’.

kat krabt

Huidschimmel bij katten

Wanneer je kat last heeft van huidschimmel zijn de symptomen niet altijd even duidelijk. Ronde, kale plekken komen voor, maar ook kleine plekjes of puur overmatig haarverlies komen voor. De jeuk bij een schimmelinfectie valt over het algemeen mee. De dierenarts kan middeltjes voorschrijven om de schimmel op te lossen.

Stress

Ook stress kan zorgen voor onder meer haaruitval, kale plekken en likgranulomen. Een likgranuloom is een huidaandoening die ontstaat door overmatig likken waardoor de huid ontstoken raakt en daardoor jeuken. Doordat de jeuk blijft zal de kat ook blijven likken en zal de stress niet verminderen. Hulp van je dierenarts raden we dan ook zeker aan om deze cirkel te doorbreken.

Overige oorzaken van jeuk bij katten

Naast bovenstaande zijn er nog veel meer (minder bekende) oorzaken van jeuk bij katten. Zo kan jeuk ook te maken hebben met auto-immuunziektes, hormonale stoornissen, eosinofiele granulomen of tumoren. Neem daarom altijd even contact op met je dierenarts wanneer je kat vaak jeuk heeft.

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 119 reviews.