Allergie bij honden

Een behoorlijk percentage honden krijgt in zijn leven te maken met een allergie. Wanneer je pup last heeft van huidproblemen en/of jeuk is de kans groot dat hij een allergie heeft. Dit hoeft echter niet! Er zijn namelijk vele andere oorzaken van jeuk die je kan lezen in dit artikel.

Wat is een allergie?

Wanneer je deze oorzaken echter hebt uitgesloten is de kans op een allergie erg groot. Een allergie is een overgevoeligheid tegen stoffen die normaal gesproken niet schadelijk zijn zoals voedingsbestanddelen of pollen. Wanneer deze stoffen in het lichaam van je pup terecht komen reageert het immuunsysteem hierop met een afweerreactie. Met deze overdreven reactie probeert het lichaam deze ongewenste stoffen onschadelijk te maken, dit kan zich uiten door bijvoorbeeld huidklachten, jeuk en/of diarree.a

Soorten allergie

De meest voorkomende soorten allergie zijn:
• Voedselallergie
• Omgevingsallergie / atopie
• Vlooienallergie

Naast deze drie meest voorkomende vormen kan het ook nog zijn dat je pup een contactallergie heeft of een overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen of insektenbeten.

Symptomen

Een allergie kan zich op heel veel verschillende manieren uiten. De meest gehoorde klacht is jeuk. Jeuk is een symptoom waarvan vaak wordt gezegd dat het erger is dan pijn. Het is dan ook heel belangrijk voor het welzijn van je pup dat je een oorzaak achterhaalt zodat je het probleem voorgoed kan oplossen.

Andere veel voorkomende klachten zijn:

  • Bultjes
  • Rode plekken
  • Korstjes
  • Haaruitval
  • Huidschilfers
  • Stinkende vacht
  • Oorontsteking
  • Diarree
  • Hotspots
  • Verkleuring van de huid
Wat kun je doen

Wat kun je doen

Om te beginnen moet je erachter zien te komen welke vorm van allergie je pup heeft. Vaak komen allergieën zelfs gecombineerd voor, dus gemakkelijk is dit vaak niet! Allereerst zorg je dat de vlooienbestrijding bij je pup op orde is. Vlooienallergie is de meest voorkomende vorm van allergie bij honden, maar gelukkig ook één van de meest makkelijke om onder controle te houden. Lees in dit artikel hoe.

Wanneer je dit hebt gedaan en het onvoldoende helpt, begin je met een eliminatiedieet. Dit houdt in dat je gedurende 6-8 weken één soort voeding geeft waarbij de kans zo klein mogelijk is dat je pup allergisch reageert op deze voeding. Dit kan bijvoorbeeld met onze Smølke Sensitive voeding. Tijdens deze periode mag je pup absoluut niets hebben naast zijn eigen voer wil de uitslag na 6-8 weken betrouwbaar zijn!

Mochten de klachten verdwijnen dan kan je pup de rest van zijn leven op deze voeding blijven. Wel kan je langzaamaan telkens één product toevoegen aan zijn dieet om te kijken of hij hier op reageert. Het liefst gebruik je hiervoor producten met slechts 1 eiwitbron en geen toevoegingen. Mocht je pup reageren dan weet je welk voedingsmiddel je voortaan moet vermijden. Ga in dat geval terug naar de basis en wacht weer enkele weken voor je iets nieuws probeert.

Wil je meer weten over de Sensitive? Lees dan hier meer →

Nog steeds jeuk...

Mocht de jeuk niet (helemaal) over zijn, dan zal je verder moeten kijken. Ga in dat geval naar je dierenarts en vraag om een bloedtest voor omgevingsallergie. Deze bloedtest zal je pup testen op de meest voorkomende omgevingsallergenen bij honden. Wanneer hieruit blijkt dat je pup (ook!) een omgevingsallergie heeft zal je hem hiervoor kunnen gaan behandelen met behulp van desensibilisatie. Dit houdt in dat je pup elke maand een injectie zal krijgen met een vloeistof met daarin een verdunning van de allergenen om hem zo minder gevoelig te maken. Een andere mogelijkheid is om je pup voortaan Atopica te geven. Dit is echter een laatste redmiddel en behoorlijk prijzig en kan dus beter tot het laatst worden bewaard of als ondersteuning worden gebruikt.

Dierenartsen geven bij jeuk ook vaak een injectie prednison. Dit helpt zeer goed, echter is dit vaak maar tijdelijk. Aangezien prednison schadelijk is op de langere termijn, is het aan te raden om zo snel mogelijk de oorzaak te achterhalen zodat deze injecties (of pilletjes) niet meer nodig zijn.

Komt jouw dierenarts er niet meer uit? Wacht dan niet te lang en laat je doorverwijzen naar een dermatoloog, deze zijn gespecialiseerd in huidproblemen en kunnen jouw pup zeker verder helpen.

Meer leuke onderwerpen voor jouw pup van 1 jaar oud: