Pup ineens angstig?

Veel pups komen rond 12 weken in de angstfase terecht. Dit is een tijdelijke fase waarin de pup ineens dingen spannend kan vinden, iets wat hij voorheen niet liet zien. Deze angstfase is anders ten opzichte van 'normale angst'. De angstfase gaat gewoonlijk vanzelf weer over, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om de hond goed door deze fase heen te loodsen.

Wat kun je doen?

Zorg ervoor dat je niet teveel nadruk legt op hetgeen waar de hond ineens angstig op reageert. Het is goed om de hond nog steeds wel in aanraking te laten komen met het object wat hij spannend vind, maar geef de hond iets meer ruimte. Loop bijvoorbeeld wat verder weg van het object dan je normaal gesproken zou doen. Op deze manier kan hij er wel naar kijken, maar voelt hij zich iets veiliger door de extra afstand die gecreëerd is.

Kijk of je het gedrag van de hond kan omzetten naar een positieve staat, bijvoorbeeld door te spelen. Beloon de hond als hij het object onderzoekt en zijn nieuwsgierigheid laat zien. Dwing hem niet om iets met het enge object te moeten of er persé dicht bij in de buurt moeten komen.

Heb je hulp nodig tijdens de angstfase? Bekijk dan eens deze online puppycursus van Tinki.

Meer leuke onderwerpen voor jouw pup van 12 weken: