Grenzen stellen

Veel mensen denken dat als je jouw pup op een positieve manier op dat hij alles maar mag en geen grenzen kent. Hij wordt immers nooit gecorrigeerd! Niets is echter minder waar, grenzen stellen kan ook prima zonder fysieke straf. De Super Nanny demonstreert ditzelfde principe bij kinderen!

Grenzen stellen

Grenzen stel je door het juiste gedrag te versterken en het overige gedrag te voorkomen of te doorbreken.

Het juiste gedrag versterk je door je hond te belonen op het moment dat hij het gedrag vertoont. Door een goede timing en de juiste beloning zal je pup het gewenste gedrag sneller en beter uitvoeren. Een beloning hoeft niet altijd iets lekkers te zijn. Je kan naast een voerbeloning ook je stem inzetten om je pup aan te moedigen of samen met hem een trekspel spelen tussendoor. Wij vinden aaien fijn, veel honden zien een aai echter niet als een beloning tijdens een training, al zullen ze dit wel toelaten. Gebruik dit dus liever niet.

Eigenlijk alles wat je pup verder leuk of belangrijk vindt kan je inzetten als beloning, denk aan even snuffelen of los mogen van de lijn. Belangrijk is dat als de pup iets wil, hij eerst jou aankijkt (zonder dat je hier om vraagt!). Vraag hem voor het los mogen van de lijn of door de deur gaan eerst te gaan zitten. Wacht net zo lang totdat hij jou aankijkt en geef hem vervolgens een ‘vrij’ of een  ‘toe maar’ als beloning.

Je pup leert dat hij eerst moet doen wat jij wil, voordat hij krijgt wat hij wil. Door je hond zelf te leren nadenken wat de bedoeling is (bijvoorbeeld oogcontact maken) krijg je een betrokken pup die het niet alleen leuk vind om te leren maar ook veel beter op jou zal letten!

Aandact vragend gedrag

Je pup kan aandacht vragend gedrag vertonen, zoals tegen je hand aanduwen om geaaid te worden of door te piepen als hij wil spelen of eten. Door dit gedrag consequent te negeren zal je pup leren dat dit gedrag geen zin heeft en zal het langzaam uitdoven. Beloon je pup altijd als hij vervolgens gedrag laat zien dat je wel wil!

Corrigeren

Wanneer je jouw pup zou corrigeren in zulke gevallen, wat logisch lijkt, geef je hem echter aandacht. Voor een pup maakt het vaak niet zoveel uit of het nu positief of negatief is, als ze maar aandacht krijgen. Hiermee versterk je het gedrag juist onbewust en dat wil je natuurlijk niet! Hetzelfde geldt ook voor het herhalen van een commando of de naam van je pup als deze niet meteen luistert. Zelfs het aankijken van je pup kan een aanmoediging zijn om door te gaan waar hij mee bezig is: aandacht is aandacht!

Smølke, daar maak je vrienden mee