tips en trick voor honden en katten

Hoe lees ik de lichaamstaal van mijn hond?

29 augustus 2022

Als baas vertellen we soms hele verhalen aan ons hondenvriendje. Daar is niets mis mee en stemgeluid is goed voor jullie band. Natuurlijk is je hond niet in staat om terug te praten, maar aan zijn lichaamstaal kun je veel aflezen. Denk aan gapen, langs de bek likken of zijn kop wegdraaien. En waar kun je verder op letten bij lichaamstaal van je hond?

Onderlinge communicatie honden

Lichaamstaal is erg belangrijk als honden met elkaar communiceren. Het laten zien van tanden, kwispelen, de stand van de staart of oren… het hoort er allemaal bij! Verder werken honden onderling veel met geur en hun neus werkt vele malen beter dan die van ons. Je weet vast hoe je hond met plasjes zijn territorium afbakent of graag even aan andere honden snuffelt.

Lichaamstaal lezen als baasje

Door lichaamstaal van je hond te lezen, kun je je hond beter begrijpen in allerlei situaties. Wanneer jullie met andere mensen of dieren zijn of één-op-één een momentje hebben. Vaak gaat het om een combinatie van factoren, omdat bijvoorbeeld de ene kwispel weer iets anders betekent dan een andere zwaai met de staart. Houd je hondenvriendje goed in gaten en je gaat zijn body language steeds beter begrijpen.

Voorbeelden lichaamstaal honden

Spelende honden in het gras

Zoals genoemd, kan lichaamstaal meerdere betekenissen hebben en gaat het om een combinatie van kenmerken. We geven je toch wat eerste voorbeelden die je op weg helpen om de lichaamstaal van je hond te begrijpen:

  • Staren, lip optrekken of verstijven om te dreigen naar andere honden
  • Borstelen (haren omhoog op de rug) is angst of boosheid
  • Kleinmaken is bang zijn
  • Kwispelen kan van blijheid maar ook van opwinding waar angst achter zit
  • De stand van oren en ogen vertelt ook veel

Je vindt online veel artikelen, boeken en filmpjes over lichaamstaal. Hondengedragsdeskundigen zijn professionals in het lezen van lichaamstaal en je kunt vaak vrijblijvend een eerste advies inwinnen.

Dreiggedrag honden

Door dreiggedrag van je hond te begrijpen, kun je vervelende situaties tegengaan met andere dieren, kinderen of andere volwassenen. Je hond kan in een dreigende situatie juist zelfverzekerd of angstig zijn. Een zelfverzekerde hond maakt zich groot en zet de oren rechtop of naar voren. Een bange hond maakt zich klein en plaatst de oren plat naar achteren.

Dreiggedrag kan verschillende vormen aannemen en gepaard gaan met grommen, blaffen of zelfs bijten. Het is belangrijk om dit gedrag bij je hond te herkennen. Probeer kalm te blijven en kijk bij dreiging van een hond niet direct in de ogen. Maak de afstand tussen honden groter en voorkom dat je zelf niet boos of angstig wordt.

Vrolijkheid in huis

Een vrolijke hond is een gezonde hond en als baasje is dit makkelijk te herkennen. Je hond is energiek, speels op de juiste momenten en neemt een kalme houding aan. Dit is natuurlijk wat je het liefst hebt voor je lieverd. Verdiep je in de lichaamstaal van je hond en je ontdekt dat jullie band er nog sterker van wordt!

Je maatje begrijpen

Hondentaal

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 121 reviews.