Hoe laat je een puppy wennen?

Wanneer je je pup net in huis hebt is alles nieuw en moet hij overal aan wennen. Niet alleen aan jullie, zijn nieuwe huis en alle andere nieuwe indrukken, ook aan het feit dat zijn moeder en broertjes en zusjes niet meer in de buurt zijn.

Wat kun je doen?

Om het je pup zo prettig mogelijk te maken zijn er een aantal dingen die je kan doen. Zo is het van belang dat hij of zij de eerste dagen voldoende rust krijgt. Vanzelfsprekend wil je juist de eerste dagen van alles ondernemen en ben je het liefst de hele dag met je pup bezig. Echter is het belangrijk om te zorgen dat je pup niet overprikkelt raakt en daardoor bijvoorbeeld juist opstandig wordt door oververmoeidheid of zelfs last krijgt van diarree.

Wat heb je nodig?

Zorg dat je alles wat je vooraf kunt kopen al in huis hebt:

 • Tuigje of halsband: zeker voor een pup is het verstandig om te kiezen voor een tuigje. Een pup in de groei is extra kwetsbaar, daarnaast weet een pup vaak nog niet wat de bedoeling is van het aan de riem lopen. Ze gaan dan het liefst alle kanten op, behalve de kant die jij wil… Een tuigje is daarom prettiger en beter voor de gezondheid van je pup.
 • Riem: liefst minimaal 1.30 - 1.50 m zodat je pup de ruimte heeft om zijn of haar behoefte te doen.
 • Beloningssnoepjes: kies hiervoor kleine en gezonde snacks die je pup erg lekker vindt en waar van je er veel mag geven op een dag zonder de voedingsbalans te verstoren, bijvoorbeeld stukjes Rodi worst.
 • Speelgoed: kies in eerste instantie speelgoed van verschillende materiaal zoals rubber, latex, fleece, touw en een knuffel. Op deze manier kan je zien wat de voorkeur heeft van je pup en heeft hij of zij altijd iets wat favoriet is. Gebruik dit favoriete speeltje alleen op speciale momenten, bijvoorbeeld tijdens training of tijdens het samen spelen. Let er wel op dat het van goede kwaliteit is, vraag eventueel je dierenspeciaalzaak om advies.
 • Etensbakken: kies niet te grote bakken zodat je pup niet in de voerbak of op zijn tenen hoeft te gaan staan. Ook is het aan te raden bakken te kiezen die niet schuiven. Op iets latere leeftijd raden we in hoogte verstelbare bakken aan.
 • Bench: een bench is geen noodzaak maar vaak wel praktisch. Belangrijk is wel dat de bench op een leuke en positieve manier wordt aangeleerd zodat de pup dit als een veilige plek ziet. Gebruik de bench daarom niet als straf.
 • Knusse mand: naast de bench is het prettig als je pup nog elders een plek heeft die je eventueel gemakkelijk kan verplaatsen naar de ruimte waar je bent, of als je bijvoorbeeld op visite gaat.
 • Voeding: vaak krijg je wel wat mee bij de fokker, vraag voor de zekerheid van te voren welke voeding je pup krijgt zodat je alvast wat in huis kan halen. Het is belangrijk om de eerste tijd nog niet te wisselen van voeding maar desgewenst pas na ongeveer een week geleidelijk over te stappen.
 • Kauwsnacks: je wilt immers niet dat je pup jouw schoen hiervoor gaat gebruiken! Kies voor niet te harde botjes. Vraag ook hierbij je dierenspeciaalzaak om advies.
 • Penning of adreskokertje: ondanks dat je pup gechipt is, is het verstandig om hem toch iets om te doen. Mocht iemand je pup vinden dan kan hij of zij jou namelijk meteen bellen, zonder dat eerst de chip hoeft te worden uitgelezen.
   

Naast bovenstaande zaken kan je nog denken aan praktische zaken als poepzakjes, ontworming en ontvlooiingsmiddelen, borstel, autodeken en autogordel en een tekentang. Ook is het een overweging waard je pup te laten verzekeren en alvast in te schrijven op een goede hondenschool. Daarnaast in de online puppycursus van Tinki ook een goed alternatief. Je leert hier alles over het opvoeden van je puppy!

Socialiseren is naast rust geven uiteraard ook erg belangrijk, probeer dit echter zoveel mogelijk te verspreiden en te doseren die eerste weken en kijk goed naar wat je pup al wel en niet aan kan. Elke pup is immers anders!

Meer leuke onderwerpen voor jouw pup van 8 weken: