Weetjes over katten

Bekijk hieronder alle vragen over katten.

Bekijk alle artikelen over dit onderwerp

 • Kunnen katten kleuren zien?

  Katten hebben hele goede ogen, vooral in het donker en schemer kunnen katten alles zien. Katten kunnen ook kleuren zien, alleen in beperkte mate. Ze zien kleuren echter niet zo goed als mensen dat kunnen.

 • Wat proeft een kat?

  Katten bezitten maar heel weinig smaakpapillen. Ze kunnen wel het verschil tussen bitter en zuur proeven, maar niet of iets zoet of zout is. Of een kat een voeding lekker vindt wordt dan ook voornamelijk bepaald door de geur ervan. Want katten beschikken wel over een hele goede neus. Een kat kan het verschil ruiken tussen lam, vis, kip of rund. Ook bepaalt de kat met zijn neus of het voer wel vers genoeg is.

 • Waarom brengt mijn kat dode dieren mee naar huis?

  Katten zijn jagers en vangen graag muizen, vogeltjes en andere dieren. Katten jagen niet alleen als ze honger hebben, maar ook gewoon vanuit hun instinct.

  Dat sommige katten hun prooi ook mee naar huis nemen en het netjes bij u voor de deur leggen heeft te maken met de genegenheid die uw kat aan u wil tonen. Het is dus een soort cadeautje voor u. Een andere theorie is dat katten hun prooi mee naar huis nemen uit instinct. Moederpoezen nemen ook vaak dode of gewonde prooien mee voor hun kittens om mee te oefenen. Uw kat wil u dan als het ware leren om te jagen.  

 • Wat zijn populaire kattennamen?

  • Tijger
  • Luna
  • Simba
  • Gizmo
  • Max
  • Poemba
 • Wat is het verschil tussen castreren en steriliseren?

  Heel vaak denken mensen dat poezen worden gesteriliseerd en dat katers worden gecastreerd. Dat is echter niet waar.

  Bij het steriliseren worden de eileiders of zaadleiders doorgesneden. Bij het steriliseren worden poezen nog steeds krols. Ze zijn alleen niet meer vruchtbaar.

  Bij het castreren worden de zaadballen of de eierstokken verwijderd waardoor poezen ook niet meer krols worden en katers geen geslachtsdrift meer hebben.

 • Waarom spinnen katten?

  Alle katachtigen kunnen spinnen, maar waarom ze dat doen is nog altijd niet duidelijk. Vaak denken we dat katten spinnen als ze tevreden zijn. Kittens kunnen als ze nog maar een week oud zijn al geluiden maken die op spinnen lijken. Spinnen kan ook een manier zijn om aandacht te vragen als ze bang zijn of pijn hebben.

 • Hoeveel slaapt een kat per dag gemiddeld?

  Katten zijn echte slaapkoppen! De gemiddelde kat slaapt meer dan 14 uur per dag. Binnenkatten slapen vaak nog meer, soms wel 18 uur per dag. Hierdoor zie je ook vaker overgewicht bij katten die uitsluitend binnen worden gehouden.

 • Waarom landt een kat altijd op zijn poten?

  Hoewel we denken dat katten altijd op hun pootjes terecht komen, is dit niet helemaal waar. De kans dat een kat echter netjes op zijn pootjes landt is wel vele malen groter dan bij andere dieren. Dat heeft te maken met het evenwichtsgevoel en de lenigheid van de kat.

  Het evenwichtsorgaan van een kat is vele malen gevoeliger dan bij mensen.  Als een kat valt plaatst hij heel snel zijn kop in de juiste richting, dan draaien de voorpoten mee en vervolgens zijn achterpoten, om zo uiteindelijk netjes op zijn vier pootjes te landen. Dit hele proces duurt slechts enkele seconden. Toch kan het zijn dat als een kat van een "lage" hoogte valt hij niet genoeg tijd heeft om zich te draaien in de lucht.

 • Waarom gaat een kat altijd op schoot zitten bij iemand die niet van katten houdt?

  Katten houden er niet van als u ze rechtstreeks aankijkt, ze voelen zich hierdoor bedreigd. Mensen die van katten houden zullen vaak de kat juist aandacht geven en hem daarbij aankijken. Mensen die niet van katten houden zullen de kat juist negeren wat voor de kat een teken is dat deze persoon niet bedreigend is. Deze personen zullen ze juist gaan opzoeken.

Meer weetjes weten?

Bekijk ze hier

Smølke, daar maak je vrienden mee