Rassentest

Benieuwd of jouw favoriete hondenras ook het beste bij je past? Doe dan de test! Hoe meer voorkeuren je invult, hoe minder rassen je te zien krijgt. Je mag ook kenmerken leeg laten. Laat de test geen rassen meer zien? Vul dan iets minder voorkeuren in. Veel plezier!

Basiskenmerken

Woonsituatie

Formaat

Mijn ervaring

Karakter hond

Alleen thuis

Training

Aanhankelijkheid

Waakzaamheid

Met mensen

Activiteit

Overige kenmerken

Vachtverzorging

Gebruiksdoel

Mijn tijdsbesteding

Geschikte hondenrassen

Staande honden

Staande honden

Staande honden zijn jachthonden welke jaagt onder het geweer. De naam komt vanuit het 'voorstaan', ze ruiken wild en blijven dan staan om aan te geven dat ze wild geroken hebben. Ze wijzen op deze manier de richting van het wild aan. De staande honden zijn manusjes-van-alles op het gebied van de jacht. Ze kunnen voorstaan, wild opstoten en apporteren.

Teckels

Teckels worden ook wel Dashonden genoemd. Ze werden net zoals de Terriërs gebruikt om dassen en vossen uit hun holen te verdrijven. Het zijn zelfstandige en veelal wat eigenwijze honden, omdat ze vroeger erg zelfstandig moesten werken. 

Spitsen en oertypes

De rassen die onder de Spitzen en Oertypen vallen bestaan al zeer lang. De Spitzen zijn aangepast aan koude weersomstandigheden door de dubbele vacht, kleine oren en krulstaart. De rassen zijn gefokt voor verschillende soorten werk. Keeshonden bewaakten het erf en poolhonden worden gebruikt als sledehond, herdershond of staande hond. 

Herdershonden en Veedrijvers

De Veedrijvers zijn honden die van oorsprong groot vee over grotere afstanden dreven, zoals de Corgi en de Bouvier. De Herdershonden, schepershonden genoemd, worden gebruikt om de hele dag de kudde bijeen te houden. Rassen die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld de Duitse Herder en de Border Collie.

Windhonden

De windhonden zijn oude rassen en echt op snelheid gebouwd. Daarom zijn ze hoogbenig en slank. De meeste windhonden zijn terughoudend en onafhankelijk. Windhonden werden ook veel gebruikt voor de jacht. Ze jagen op zicht en komen in actie wanneer ze wild zien. 

Retrievers, Spaniëls en Waterhonden

Deze rassen zijn gefokt als opjagende, apporterende en waterhonden voor de jacht. De retrievers zijn gefokt om het wild te apporteren, terug te brengen naar hun baas. De waterhonden werken voornamelijk bij de jacht op gevogelte in- en langs het water. De Spaniels werken vooral in dichtbegroeid terrein. Dit type honden zijn meestal makkelijke honden in de omgang.

Berghonden

De berghonden zijn van origine gefokt om de kuddes te beschermen tegen roofdieren en dieven. Ze zijn echt deel van de kudde en leven dan ook tussen de kudde. Ze zijn trouw aan hun kudde en hebben niet persé een nauwe band met hun eigenaar. Deze grote rassen zijn geschikt voor het permanent buiten leven en hebben veel vrijheid nodig. De berghonden zijn zeer beschermend over hun territorium en laten vreemden niet makkelijk binnen.

Lopende honden en zweethonden

Deze groep honden zijn jachthonden. Lopende honden worden ook wel Brakken genoemd. Zij achtervolgen het wild om het zelf te overmeesteren, waarna de jager het wild kan doden. Ze jagen met de neus aan de grond en al blaffend volgen ze het spoor. Brakken hebben vaak lange oren, een goede neus en een groot uithoudingsvermogen. 

Molossers en Zwitserse Sennenhonden

Molossers en doggen zijn van oorsprong vecht- en bewakingshonden. Ze zijn rustig, moedig en onbevreesd. De Sennenhonden zijn van oorsprong bewakers van kuddes vee en het erf. 

Pinschers en Schnauzers

Pinschers en Schnauzers komen van oorsprong uit Duitsland. Ze werden gefokt voor de bewaking van het boerenerf. Ook jagen zij op ongedierte op het erf, een uitstekende ongedierteverdelger op de boerderij. De Pinschers en Schnauzers hebben veel temperament en zijn moedig.

Terug naar de uitleg

Smølke, daar maak je vrienden mee