10 leuke dingen die je met je kat kunt ondernemen!

1. Speuren voor katten

Speuren is niet alleen leuk voor honden, ook een kat kan speuren! Gooi brokjes in het begin in het zicht van de kat, zodat hij ze kan zoeken. Maak het daarna moeilijker door ze verder weg of uit het zicht te verstoppen.

Wordt je kat al een echte speurprofessional? Kijk dan eens of een snuffelkleed iets voor je kat kan zijn! Oorspronkelijk bedoeld voor honden, maar ook zeker voor katten kan dit een leuk en uitdagend zoekspel zijn!

2. WC rolletjes + brokjes = fun

Knip WC-rolletjes in drieën, zodat ze minder hoog worden. Zet ze met tape vast op een ondergrond en leg in een aantal rolletjes een brokje. Je kat wordt op deze manier op een leuke wijze uitgedaagd om de brokjes te pakken te krijgen.

3. Muizenvanger

Muizenvanger is een spel waarbij een bewegend object ineens verschijnt uit een oppervlak. Voor katten wakkert dit hun jachtinstinct aan en ze kunnen hierbij hun energie kwijt.

Hoe werkt het spel en wat heb je nodig? Lees het in dit artikel van De Muizenvanger!

4. Aluminium propjes

Het kan zo simpel zijn je kat blij te maken: maak een propje van aluminiumfolie en gooi deze door de kamer. De meeste katten vinden het leuk om er achteraan te gaan en mee te spelen.

5. Catnip

Vul een speeltje met catnip of koop een catnip speeltje in de dierenspeciaalzaak.

Catnip is een kattenkruid, een plantje die een heel blij gevoel creëert bij katten. Veel katten reageren een beetje ‘high’ op de catnip en gedragen zich anders dan normaal. Je ziet ze bijvoorbeeld veel miauwen of rollen van blijdschap. Een feestje voor de kat!

6. Verstoppertje

Katten vinden het vanuit hun jachtinstinct heel interessant wanneer er iets langzaam beweegt en helemaal als het dan ook nog verdwijnt achter een voorwerp of een muurtje. Heb je een muisje aan een hengel? Laat deze dan langzaam bewegen totdat deze uit het zicht van de kat is. Dikke kans dat je kat er achteraan gaat. Een leuke bezigheid gericht op zijn instinct

7. Wattenstaafjes

Nog zo’n simpele truc: veel katten zijn gek op wattenstaafjes! Moet je daar iets geks mee doen? Nee hoor, leg ze gewoon in de kamer neer in het zicht van de kat. Of gooi het bij hem vandaan, zodat hij er achteraan gaat. En spelen geblazen maar!

8. Denkspelletjes

Ook voor katten bestaan er denkspelletjes. Vaak zijn het spelletjes waar je voer in kunt verstoppen die ze dan op een bepaalde manier te pakken kunnen krijgen. Deze spellen zijn te koop in sommige dierenspeciaalzaken of online webshops.

9. E-visjes vangen

Er zijn verschillende kattenspelletjes beschikbaar voor op de tablet. Een erg populair spelletje is visjes vangen. Kijk maar eens op youtube, daar vind je verschillende leuke voorbeelden!

10. Snuffelkleed

Speuren in een vrolijk jasje, je kunt hem zelf maken! Het kost wel even wat tijd om dit zelf te maken. Een snuffelkleed is oorspronkelijk bedoeld voor honden om op een andere manier te kunnen speuren. Maar ook voor katten kan dit leuk zijn! Vooral katten die onderzoekend zijn en het leuk vinden om brokjes te zoeken. Merk je dat je kat een favoriet brokje of snoepje heeft, dan kun je deze hier goed voor gebruiken!

Hoe maak je dan zo'n snuffelkleed? Dat kun je lezen in dit artikel! 

Geen zin om zelf een snuffelkleed te maken? Je kunt ze ook kopen in verschillende webshops.

Bekijk de andere spelletjes

Terug

Smølke, daar maak je vrienden mee