10 leuke dingen die je met je kat kunt ondernemen!

1. Speuren voor katten

Speuren is niet alleen leuk voor honden, ook een kat kan speuren! Gooi brokjes in het begin in het zicht van de kat, zodat hij ze kan zoeken. Maak het daarna moeilijker door ze verder weg of uit het zicht te verstoppen.

2. WC rolletjes + brokjes = fun

Knip WC-rolletjes in drieën, zodat ze minder hoog worden. Zet ze met tape vast op een ondergrond en leg in een aantal rolletjes een brokje. Je kat wordt op deze manier op een leuke wijze uitgedaagd om de brokjes te pakken te krijgen.

3. Muizenvanger

Muizenvanger is een spel waarbij een bewegend object ineens verschijnt uit een oppervlak. Voor katten wakkert dit hun jachtinstinct aan en ze kunnen hierbij hun energie kwijt.

Wat heb je nodig?

  • Lege (schoenen)doos
  • Aluminiumfolie
  • Stokje

Hoe werkt het?

Maak van aluminiumfolie een propje en bevestig deze aan een stokje.

Knip aan één kant van de doos een groter gat. Maak aan de andere kant verschillende gaatjes.  

Je gaat aan de kant van de doos zitten waar het gat gemaakt is. Je pakt het stokje met propje en steekt deze door een gaatje aan de andere kant. Haal hem snel weer terug en steek hem door een ander gaatje aan de andere kant. Haal hem daarna snel weer terug. Je kat ziet af en toe het propje verschijnen en zal erachter aan willen gaan.

Succes verzekerd!

4. Aluminium propjes

Het kan zo simpel zijn je kat blij te maken: maak een propje van aluminiumfolie en gooi deze door de kamer. De meeste katten vinden het leuk om er achteraan te gaan en mee te spelen.

5. Catnip

Vul een speeltje met catnip of koop een catnip speeltje in de dierenspeciaalzaak.

Catnip is een kattenkruid, een plantje die een heel blij gevoel creëert bij katten. Veel katten reageren een beetje ‘high’ op de catnip en gedragen zich anders dan normaal. Je ziet ze bijvoorbeeld veel miauwen of rollen van blijdschap. Een feestje voor de kat!

6. Verstoppertje

Katten vinden het vanuit hun jachtinstinct heel interessant wanneer er iets langzaam beweegt en helemaal als het dan ook nog verdwijnt achter een voorwerp of een muurtje. Heb je een muisje aan een hengel? Laat deze dan langzaam bewegen totdat deze uit het zicht van de kat is. Dikke kans dat je kat er achteraan gaat. Een leuke bezigheid gericht op zijn instinct

7. Wattenstaafjes

Nog zo’n simpele truc: veel katten zijn gek op wattenstaafjes! Moet je daar iets geks mee doen? Nee hoor, leg ze gewoon in de kamer neer in het zicht van de kat. Of gooi het bij hem vandaan, zodat hij er achteraan gaat. En spelen geblazen maar!

8. Denkspelletjes

Ook voor katten bestaan er denkspelletjes. Vaak zijn het spelletjes waar je voer in kunt verstoppen die ze dan op een bepaalde manier te pakken kunnen krijgen. Deze spellen zijn te koop in sommige dierenspeciaalzaken of online webshops.

9. E-visjes vangen

Er zijn verschillende kattenspelletjes beschikbaar voor op de tablet. Een erg populair spelletje is visjes vangen. Kijk maar eens op youtube, daar vind je verschillende leuke voorbeelden!

10. Snuffelkleed

Speuren in een vrolijk jasje, je kunt hem zelf maken! Het kost wel even wat tijd om dit zelf te maken. Een snuffelkleed kun je gebruiken als je wilt dat je hond gaat speuren zonder dat je een geurspoor hoeft te maken. Je verstopt namelijk het lekkers in het matje. Handig in de winter of op hete zomerdagen, aangezien dit ook binnen in huis super goed te gebruiken is!

Wat heb je nodig bij het maken van een snuffelkleed:

  • Fleecedeken
  • Schaar
  • Gootsteenmatje of rubberen deurmat

Wat moet je doen?

  1. Knip de fleecedeken in stroken van ongeveer 4 cm breed en 30 cm lang.
  2. Haal een strook fleece door een gat in de hoek omhoog en weer door het gat ernaast naar beneden. Keer de mat om en maak een dubbele knoop van de twee fleecestroken bij elkaar.
  3. Herhaal dit met de andere gaten en fleecestroken voor iedere rij.

Door een kriskras patroon aan te houden en af en toe een rij ook diagonaal te maken wordt de deken voller dan wanneer je netjes de rijen aanhoudt.

Als je klaar bent verstop je de brokjes in het kleedje en de pret kan beginnen!

Geen zin om zelf een deken te maken? Ze zijn ook te koop in een aantal webshops!

Bekijk de andere spelletjes

Terug

Smølke, daar maak je vrienden mee