smolke-belofte-fit

Kattenkruid of catnip  – het effect op katten

29 augustus 2022

Misschien heb je er wel eens van gehoord, speeltjes met catnip (of kattenkruid). Maar wat is dat nou eigenlijk en wat doet het met je kat? We vertellen je er hier meer over.

Wat is kattenkruid of catnip?

Catnip is een kattenkruid dat katten vaak een heel blij gevoel geeft. Het wordt gemaakt van de bladeren van een plant, genaamd de Nepeta cataria (Wild Kattenkruid). De plant ruikt een beetje naar munt en komt voor op droge, kalk- en stikstofrijke grond tussen struiken. De plant komt van nature voor in Zuid-Europa, Azië en Afrika. Ze reageren zelfs een beetje ‘high’ op de catnip en gedragen zich anders dan normaal. Je ziet ze bijvoorbeeld veel miauwen of rollen van blijdschap. Meestal dus echt een feestje voor de kat!

Bos kattenkruid in bloei

Reageert iedere kat op catnip?

Hoewel de meeste katten wel reageren op catnip, komt het ook voor dat katten hier niet op reageren en dus ook geen speelser of ander gedrag laten zien. Hele jonge kittens reageren vaak ook nog niet op catnip en daarnaast is de gevoeligheid op kattenkruid ook nog erfelijk bepaald. De enige manier om erachter te komen wat jouw kat van kattenkruid vindt is door het aanbieden van een catnip speeltje…

Hoe lang werkt catnip?

De effecten van catnip werken maar kort. Meestal zo’n 5 tot 15 minuten. Daarna is het uitgewerkt.

Is kattenkruid verslavend voor je kat?

Kattenkruid is niet verslavend voor je kat. Dus ondanks dat je kat misschien een beetje gek kan doen wanneer hij met een catnip speeltje speelt, hij gaat daarna gewoon weer normaal doen 😉 Wel reageert iedere kat anders op catnip. Sommige katten worden heel speels, andere zoeken juist jouw contact op en sommige katten worden juist wat meer prikkelbaar door catnip. Kijk dus even of jouw kat zich van catnip juist fijn gaat voelen of niet.

Speeltjes met catnip

Er zijn verschillende speeltjes te koop in de dierenspeciaalzaak of online waar kattenkruid (catnip) in zit. Catnip speeltjes van bijvoorbeeld Beeztees of van KONG.

Catnip Spray

Er bestaat ook spray waar kattenkruid in zit. Spray een speeltje van je kat hiermee in en je hebt grote kans dat dit speeltje weer even de favoriet is!

Losse kattenkruid (catnip)

Kattenkruid kun je ook los kopen in gedroogde vorm om bijvoorbeeld een speeltje mee te vullen. Of zelfs een klein waszakje met catnip kan al voor speelplezier zorgen. Simpel en leuk voor de afwisseling!

Kat met kattenkruid

Spelletjes met wc-rollen

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen