Voedingsvragen Hond

Hieronder vind je een lijst met de meest gestelde vragen rondom hondenvoeding. Klik op de vraag om de uitleg daarvan te bekijken.

Bekijk alle artikelen over dit onderwerp

 • Welke voeding is geschikt voor een drachtig of zogend teefje?

  Voor drachtige en zogende teefjes adviseren wij Smølke Puppy Mini/Medium (voor kleine en middelgrote honden), Puppy Maxi (voor grote honden) of de Puppy Graanvrij. Deze producten bevat behalve extra energie ook vitaminen en mineralen die een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van de ongeboren pups en de melkproductie.

 • Vanaf welke leeftijd kan ik mijn nestje pups aan vaste voeding laten wennen?

  Vanaf ongeveer 4 weken kan je de pups geleidelijk aan vaste voeding laten wennen met Smølke Puppy Mini/MediumPuppy Maxi of Puppy Graanvrij. Door aan de brokjes een kleine hoeveelheid warm water toe te voegen zorgt u ervoor dat deze zacht worden en makkelijk zijn op te nemen. De hoeveelheid water verminder je geleidelijk, de hoeveelheid brokjes voer je langzaam op. Als de pups ongeveer 8 weken oud zijn eten ze de aangegeven hoeveelheid voeding en zouden ze het nest kunnen verlaten.

 • Mijn pup kreeg bij de fokker een andere voeding. Kan ik hem direct overzetten op wat anders?

  Als een pup zijn nestje net heeft verlaten, breekt voor hem een spannende en soms enigszins stressvolle periode aan. Verstandig is daarom de pup gedurende de eerste 1-2 weken dat je hem in huis hebt de voeding te geven die hij bij zijn fokker ook kreeg. Daarna kan je hem geleidelijk overzetten op een andere voeding. Vergeet niet je gratis puppypakket van Smølke op te halen!

 • Waarom zijn er producten voor grote en kleine honden?

  Honden van kleine en middelgrote rassen hebben een andere voedingsbehoefte dan honden van grotere rassen. Kleinere honden hebben in verhouding tot grotere honden een groter lichaamsoppervlak. Daarom moet het lichaam meer moeite doen om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Bovendien hebben honden van kleinere rassen vaak een hogere lichaamsactiviteit. Hierdoor hebben ze een hoger energieverbruik. Daarom zijn er producten voor kleine en grote rassen ontwikkeld.

 • Waarom zijn er producten voor oudere en jongere honden?

  Jonge honden hebben een hogere energiebehoefte dan oudere en volwassen honden. Bovendien verschilt ook de behoefte aan vitamines en mineralen. Daarom zijn er producten voor jonge, volwassen en oudere honden.

 • Mijn hond is al wat ouder. Moet het eiwitgehalte in zijn voeding nu niet verlaagd worden?

  Voorheen werd gedacht dat een seniorenvoeding niet te veel eiwitten mocht bevatten. Dit om de nieren niet onnodig te belasten. Gegeven is dat het spijsverteringsstel van oudere honden minder efficiënt gaat werken (dus ook de nierwerking). Dit betekent nog niet dat een oudere hond per direct een nierpatiënt is. Actuele wetenschappelijke inzichten laten zien dat oudere honden juist behoefte hebben aan extra eiwitten die zorgen voor celopbouw en celherstel. Daarom bevat een goede seniorenvoeding tegenwoordig voldoende eiwitten. Belangrijk is dat de eiwitten die zijn gebruikt een hoge biologische waarde hebben en dus makkelijk zijn op te nemen door het lichaam. Een goede voeding voor oudere honden is Smølke Senior.

 • Is het wel goed om mijn hond iedere dag hetzelfde te voeren?

  Een hond heeft een andere smaakbeleving dan een mens. Goede voeding bevat alle voedingsstoffen die je hond dagelijks nodig heeft. Het maag-darmstelsel van de hond stelt zich in op een bepaalde voeding. Als abrupt gewijzigd wordt van voeding kan dit leiden tot een verstoring van het spijsverteringsstelsel. Het kan hierdoor gebeuren dat de nieuwe voeding in eerste instantie niet goed door het lichaam wordt opgenomen. Dit kan zelfs leiden tot braken en/of diarree. Als je overschakelt op een nieuw product is het daarom verstandig dit geleidelijk te doen. Gedurende een periode van ongeveer 2 weken meng je de oude voeding met het nieuwe product. Het aandeel “oud” verminder je geleidelijk; het aandeel “nieuw” voer je langzaam op. Op deze manier voorkom je eventuele overgangsproblemen. Als je jouw hond eens extra wilt verwennen kan je het beste kiezen voor verantwoord tussendoortje in de vorm van een speciale snack voor honden.

 • Hoe vaak per dag moet ik mijn hond voeren?

  Het is verstandig de dagelijkse hoeveelheid voeding voor volwassen honden over tenminste twee porties per dag te verdelen. Het spijsverteringsstelsel van een pup is nog niet volledig ontwikkeld. Wij adviseren je daarom de dagelijkse hoeveelheid voeding voor pups te verdelen in tenminste 4 porties per dag.

 • Hoeveel voeding moet mijn hond krijgen en mag ik eventueel afwijken van de gestelde richtlijn?

  Op basis van de energiewaarde van het product en de gemiddelde behoefte van de hond is de te voeren hoeveelheid voeding per dag berekend. Deze voedingsaanbevelingen vind je in de voedingstabel op de zijkant van de verpakking, in onze folder en op de productpagina’s op onze website. De gegeven hoeveelheden zijn gebaseerd op de gemiddelde hond en kunnen per individu afwijken. De daadwerkelijk te voeren hoeveelheid voeding is onder meer afhankelijk van het geslacht, het seizoen, de grootte en de lichaamsactiviteit van je hond.

 • Heeft mijn hond naast brokken ook behoefte aan vers vlees?

  Een goed droogvoer bevat alle voedingsstoffen die uw hond dagelijks nodig heeft. Gestoomd vers vlees bevat echter bacteriën en enzymen die bijdragen aan een gezonde darmflora. Honden met een gezonde darmflora hebben een goede spijsvertering en verkeren over het algemeen in een betere algehele conditie. Een dag per week vers vlees is doorgaans voldoende om de darmflora gezond te houden. Uiteraard is het ook goed mogelijk om de dagelijks maaltijd van je hond deels te vervangen door onze Vers Gestoomde Maaltijden.

 • Kan ik mijn hond, naast zijn voeding, iets extra’s geven?

  Als je jouw hond naast zijn voeding iets extra’s wilt geven kies dan voor een verantwoord tussendoortje in de vorm van speciale snacks voor honden of natuurlijk een lekkere en gezonde Vers Gestoomde Maaltijd! Een echte verwennerij voor jouw hond en je bent meteen gezond bezig! De maaltijden zijn compleet en bevatten alle vitaminen en mineralen die je hond nodig heeft. De Vers Gestoomde Maaltijden zijn dus ook als volledige maaltijd te gebruiken. Je hond krijgt alles wat hij nodig heeft!

 • Bevatten de Smølke producten antioxidanten?

  Onder invloed van licht, hitte, vocht, (zware) metalen en bacteriën ontstaat vetbederf. De dubbele bindingen van de onverzadigde vetzuren gaan kapot en er ontstaan vrije radicalen en peroxiden. De vrije radicalen en peroxiden vallen de celwanden aan zodat de cellen beschadigd raken. Dit heeft tot gevolg dat er allerlei aandoeningen kunnen ontstaan. Vetbederf vindt niet alleen plaats in het voer, maar ook in het lichaamsvet van mens en dier en het is een continue proces. Om dit proces zo veel mogelijk te reduceren, zijn er antioxidanten nodig. Antioxidanten binden namelijk de vrije radicalen en beschermen zo niet alleen de celmembranen maar ook de onverzadigde vetzuren.

  Smølke maakt alleen gebruik van natuurlijke antioxidanten zoals vitamine E en Rozemarijn en is dus vrij van antioxidanten zoals BHT, BHA en Ethoxyquin!

 • Wat is een voedingsallergie?

  In het geval van een voedingsallergie reageert het immuunsysteem van de hond gevoelig op bepaalde bestanddelen in de voeding. Bekende symptomen zijn huidklachten (rode vlekjes, bultjes en/of ontstekingen) en jeuk. Veelal ontstaat de allergische reactie op dierlijke eiwitten, maar het kan ook zijn dat de hond gevoelig reageert op andere in de voeding aanwezige stoffen. Verstandig is over te schakelen op een hypoallergeen dieet (bijvoorbeeld Smølke Sensitive of de Vers Gestoomde Maaltijd Wild of Eend). Een hypoallergeen dieet is samengesteld uit voedingsstoffen waarop zelden een allergische reactie ontstaat. Door het dieet tenminste 6 weken te voeren kan je beoordelen of de situatie zich verbeterd. Belangrijk is dat de hond gedurende deze periode niets anders krijgt dan het dieet (dus geen tussendoortjes!). Pas als bekend is waarop de allergische reactie ontstaat kan een snackje worden bijgegeven dat past in het dieet. Smølke Sensitive en de Vers Gestoomde Maaltijden worden tevens bereid zonder gluten!

 • Wat is een maagtorsie en hoe kan ik dat voorkomen?

  In het geval van een maagtorsie kantelt de maag en worden de toe- en afvoerwegen geblokkeerd. Er zijn een aantal factoren waarvan wordt gezegd dat die het risico op het ontstaan van een maagtorsie vergroten:

  • Honden met een diepe borstkas (veelal grotere rassen) lopen een groter risico.
  • Grote hoeveelheden voeding of water in de maag vergroten het risico op een maagtorsie.
  • Overmatig actief bewegen direct na het eten maakt de kans dat de maag gaat draaien in de buikholte groter.
  • Als een hond schrokt tijdens het eten krijgt hij veel lucht binnen. Veel lucht in de maag vergroot het risico op een maagtorsie.

  Een maagtorsie komt echter ook regelmatig voor als de hond in rust is, houdt hier rekening mee!

 • Mijn hond eet ontlasting. Heeft hij een te kort aan een bepaalde voedingsstof?

  Het is onterecht om te zeggen dat honden die ontlasting eten een te kort hebben aan een bepaalde voedingsstof. Het eten van ontlasting is over het algemeen een afwijking in het gedrag en is erg lastig af te leren. Wij adviseren je contact op te nemen met een goede hondenschool of gedragstherapeut.

 • Kan winderigheid met de voeding te maken hebben?

  Door te snel of schrokkerig eten kan winderigheid ontstaan. Doordat de hond schrokt krijgt hij veel lucht binnen. Ook wordt er niet gekauwd op de brokken, waardoor deze heel in de maag terechtkomen. Dit komt de vertering niet ten goede. Een oplossing kan zijn de voerbak iets hoger te plaatsen of een grote ronde steen in de bak te leggen om de hond iets af te remmen, ook zijn er speciale anti-schrok voerbakken te koop. Het voer aanbieden in een voerspeeltje zoals en snackbal wil vaak ook goed helpen. Als ook dan de winderigheid blijft aanhouden moet de oorzaak elders gezocht worden. Wij adviseren je dan contact op te nemen met je dierenarts.

 • Mijn hond stinkt erg uit zijn mond. Kan dit aan de voeding liggen?

  Tandplak, geïrriteerd tandvlees of een tandvlees ontsteking veroorzaken een nare geur. De vorm en de structuur van de Smølke brokken wordt de hond aangemoedigd goed te kauwen. Daarnaast bevatten alle Smølke voedingen speciale mineralen (natriumpolyfosfaten) die calcium bindt en zo voorkomt dat tandplak zich kan hechten aan de tanden.  Hierdoor dragen de Smølke producten bij aan een gezond gebit. Naast de keuze voor de juiste voeding kan het ook helpen de hond regelmatig een zogenaamde dental snack te geven en zijn gebit te laten reinigen bij de dierenarts. Ook kan je thuis het gebit van je hond schoon houden. Bij de dierenspeciaalzaak vind je speciale tandenborstels en tandpasta voor honden.

 • Mijn hond heeft last van diarree. Wat kan ik nu het beste doen?

  Diarree duidt op een storing in de darmen. Belangrijk is ervoor te zorgen dat de darmen tot rust komen en de darmflora de gelegenheid krijgt zich te herstellen. Bij diarree is het belangrijk om niet in eens op een andere voeding over te stappen. Door je hond tenminste 1 dag per week Smølke Vers Gestoomde Maaltijd te  voeren zorg je er voor dat de darmflora van uw hond gezond blijft en hij extra weerstand heeft. Als de diaree binnen enkele dagen niet over is, is het verstandig om contact op te nemen met uw dierenarts.

 • Mijn hond moet afvallen. Hoe kan ik dat het beste doen?

  Het is niet verstandig om minder te gaan voeren. Je geeft hem dan niet alleen minder calorieën, maar ook minder essentiële vitamines en mineralen. Wij adviseren je daarom te kiezen voor Smølke Weight Control. Smølke Weight Control bevat minder calorieën, maar wel voldoende vitamines en mineralen. Ook zijn er extra voedingsvezels aan toegevoegd. Deze vezels zorgen ervoor dat je hond geen last heeft van een hongergevoel. Naast de keuze voor de juiste voeding is ook voldoende (extra) beweging noodzakelijk. 

 • Mijn hond is erg mager. Hoe kan ik er voor zorgen dat hij aankomt?

  Sommige honden hebben behoefte aan net een beetje extra. Dit kunnen honden zijn waarmee fanatiek wordt getraind, honden die worden ingezet bij de bewaking van grote terreinen of honden die van nature een erg hoog energieverbruik hebben. Ook kan het zijn dat de hond moet aankomen in gewicht na bijvoorbeeld het herstel van ziekte. Belangrijk is dat je een voeding geeft met een hoog energiegehalte. Een voorbeeld van een dergelijk product is Smølke Puppy of Smølke Graanvrij.Ook kan je er voor kiezen om dagelijks Smølke Vers Gestoomde Maaltijd aan de droogvoeding toe te voegen.

 • Mijn hond wil niet eten. Wat moet ik nu doen?

  Honden proberen vaak uit hoe ver ze kunnen gaan. Door toe te geven aan de wensen van de hond, kan de hond verwend raken (op een gegeven moment is niets meer goed genoeg). Verstandig is om dus niet te veel toe te geven en consequent te blijven. Het tijdelijk aanbieden van het voer heeft vaak effect. De hond beseft dan dat jij bepaalt wanneer er gegeten kan worden. Sommige honden vinden het onprettig als je in de buurt blijft. Laat je hond dus in alle rust eten. In het geval van een slechte eetlust is het verstandig snacks en andere tussendoortjes achterwege te laten. Bij veel honden wil het aanbieden van het voer in een voerspeeltje zoals een snackbal uitkomst bieden. Als je hond enkele dagen niet eet, is er niet direct de nood aan de man. Blijft je hond de voeding structureel weigeren, dan kan er sprake zijn van een ander probleem. Raadpleeg in dat geval je dierenarts of neem even contact met ons op.

 • Hoe lang kan ik een aangebroken verpakking bewaren en hoe kan ik de voeding het beste bewaren?

  De gesloten verpakkingen zijn tot ongeveer 18 maanden na productie houdbaar. De houdbaarheidsdatum is op de verpakking weergegeven. Als de verpakking geopend is kan er verse zuurstof bij de brokken waardoor de smaak en geur langzaam achteruit gaan. Er is geen precieze periode aan te geven hoe lang de voeding te bewaren is. Dit is afhankelijk van de bewaaromstandigheden waarbij temperatuur, vochtigheid, zuurstof en licht een rol spelen. Het beste is om de verpakking koel, droog en donker te bewaren. Om de voeding in de verpakking zo lang mogelijk vers te houden kan steeds een voorraadje voor enkele dagen tot een week uit de verpakking in bijvoorbeeld een bewaarblik worden gedaan. De grote verpakking wordt dan slechts één of twee keer per week geopend zodat er niet te vaak nieuwe/verse zuurstof bij de brokken komt. Vergeet niet het bewaarblik regelmatig schoon te maken. Achtergebleven restjes bevorderen het bederf van het product.

 • Hoe kan het dat de brokjes uit de ene verpakking er soms iets anders uitzien dan de brokjes uit een andere verpakking?

  Onze producten zijn samengesteld uit natuurlijke ingrediënten. Hierdoor kunnen de vorm, de kleur en de structuur per productiecharge licht afwijken. Dit heeft echter geen invloed op de samenstelling en werking van het product.

 • Waarom is er zo’n groot prijsverschil tussen voedingen van verschillende merken?

  In folders en op verpakkingen staan de percentages eiwit, vet en ruwe celstof weergegeven. Bij een vergelijking van voeders moet je echter rekening houden met de kwaliteit van de verwerkte ingrediënten (dit is vaak niet af te lezen van een verpakking) , de percentages en in welke vorm de ingrediënten zijn verwerkt. Hoe hoger de kwaliteit hoe beter de vertering en opname van de voeding. Door de hogere verteerbaarheid en goede opname hebben honden van een hogere kwaliteit voeding ook minder nodig. Daarnaast zit er ook nog verschil in een basisvoeding en voeding die extra voordelen biedt door het toevoegen van bijvoorbeeld blaasgruis- of tandplakvoorkomende ingrediënten. Het duurste voer is niet automatisch ook het beste voer. Bij veel voeders gaat bijvoorbeeld een groot deel van de kosten in de marketing in plaats van in de voeding.  Een goede kwaliteit voeding heeft echter wel een bepaalde minimale prijs.

 • Zijn de Vers Gestoomde Maaltijden volledige voeding?

  Ja. Wanneer je hond niet graag brokken eet  of bijvoorbeeld niet goed reageert op brokken is het zeker een goede optie om alleen onze Vers Gestoomde Maaltijden te voeren. Alle varianten zijn geschikt als volledige dagelijks voeding voor volwassen honden.Let er wel op dat alleen onze Kip variant geschikt is als volledige voeding voor pups.

Smølke, daar maak je vrienden mee