Mijn hond drinkt veel of vaak

Er zijn veel mogelijke oorzaken waarom jouw hond veel drinkt. In dit artikel lees je mogelijke redenen en wat je eraan kunt doen.

Bekijk hieronder de mogelijke oorzaken waarom je hond misschien meer drinkt dan normaal of extreem veel drinkt. Houd er rekening mee dat de hond in de zomer wanneer het heet is automatisch meer gaat drinken. 

Mogelijke oorzaken

Wanneer je hond ineens veel meer drinkt dan normaal of hij moet vaak kleine beetjes plassen dan is er mogelijk iets met je hond aan de hand. Veel drinken (en/of veel plassen) kan komen door onderstaande oorzaken:

Blaasontsteking
Blaasontsteking komt vaker voor bij teefjes dan bij reuen, omdat de plasbuis bij een teef korter is dan bij een reu. Daardoor kunnen de bacteriën die de blaasontsteking veroorzaken sneller in de blaas komen. Dit is vooral vervelend voor de hond en het is noodzakelijk om hiervoor naar de dierenarts te gaan. Lees hier meer over blaasontsteking.

Suikerziekte
Suikerziekte is een ziekte waarbij de suikerspiegel in het lichaam niet goed in balans is. De alvleesklier produceert een hormoon genaamd insuline. Insuline zorgt ervoor dat het suiker via het bloed naar de lichaamscellen wordt gestuurd, waar het gebruikt kan worden als energie. Zonder deze insuline is glucose niet beschikbaar voor de lichaamscellen. Glucose wordt dan via de nieren en via de urine uitgescheiden. Doordat glucose veel vocht uit het lichaam onttrekt krijgt de hond dorst en zal dus meer gaan drinken. Lees hier meer over suikerziekte.

Acuut nierfalen
Nieren hebben een zuiverende werking en verwijderen eventueel giftige stoffen uit het lichaam. Acuut nierfalen kan verschillende oorzaken hebben. Lees hier meer over acuut nierfalen.

Chocolade gegeten
Chocolade is voor een hond giftig. Hoe puurder de chocolade, des te erger. Het gaat om de stof Theobromine. Deze stof wordt in het lichaam van de hond niet goed verwerkt. Lees hier  wat te doen wanneer je hond chocolade heeft gegeten.

Waterbak

Het is belangrijk dat een hond altijd onbeperkt kan drinken. Óók wanneer je vindt dat hij teveel drinkt. Op het moment dat de hond namelijk niet onbeperkt kan drinken, maar wel veel plast, kan hij uitgedroogd raken. Dit kan voor schade aan organen zorgen. Daarnaast is er een reden waarom de hond veel drinkt en hiervan zal de voorzaak moeten worden weggenomen, niet het symptoom bestrijden door de  bak weg te halen.

Zorg er dus voor dat de hond altijd water tot zijn beschikking heeft.

Hond plast veel of vaak

Wanneer een hond meer drinkt dan normaal zal hij ook meer  gaan plassen. Hier passen dezelfde mogelijke oorzaken bij. Wel kan het ook zijn bij een teef die vaak plast dat zij mogelijk een baarmoederontsteking heeft. Lees hier meer over een baamoederontsteking.

Bekijk alle artikelen over dit onderwerp

Meer weten over honden EHBO?

Bekijk het hier