Bloed bij het braaksel

Wanneer er bloed in het braaksel aanwezig is, kan dit wijzen op een ernstige aandoening. Zo kan de hond een scherp voorwerp of rattengif hebben opgegeten. Lees hier wat de mogelijke oorzaken zijn en wat je eraan kunt doen.

Bloed bij het overgeven van de hond

Wanneer er bloed in het braaksel aanwezig is, kan dit wijzen op een ernstige aandoening. Zo kan de hond een scherp voorwerp of rattengif hebben opgegeten. Ook medicatie kan dit veroorzaken. Lees hier wat de mogelijke oorzaken zijn en wat je eraan kunt doen. 

Mogelijke oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken mogelijk wanneer je hond bloed heeft bij het braaksel. Bekijk hieronder verschillende mogelijke oorzaken:

De hond heeft maagzweren
Maagzweren zijn erg vervelend en kunnen gevaarlijk zijn als deze niet worden behandeld. Bij maagzweren komt vaak bloed vrij in de maag. Hierdoor kunnen dieren misselijk worden en geven dan vaak meerdere keren over op een dag. Lees in dit artikel meer over maagzweren.

De hond heeft een vreemd voorwerp opgegeten
Wanneer een hond een voorwerp heeft opgegeten kan dit gevaarlijk zijn. Vooral wanneer het een scherp voorwerp is. Door beschadiging kan er een bloed vrijkomen en in het ergste geval een scheur maken. Lees hier meer over dit onderwerp.

De hond heeft rattengif gegeten
Rattengif is zeer giftig en gevaarlijk voor mens en dier. Wanneer je hond rattengif heeft gegeten is het noodzakelijk om een dierenarts in te schakelen. Lees hier meer over vergiftiging door rattengif.

Wat te doen?

  • Neem contact op met de dierenarts en ga zo snel mogelijk naar de dierenartspraktijk. Luister naar het advies.
  • Vreemd voorwerp gegeten? Laat de hond niet braken! Dit kan namelijk voor meer schade zorgen! Ga in dit geval direct naar de dierenartspraktijk en laat weten dat je er aan komt!
  • Meet de temperatuur op om te kijken of de hond koorts heeft. (normale temperatuur is: 38-39° C) Doe dit met een digitale thermometer en breng deze in de anus van de hond. Smeer van te voren de thermometer in met wat vaseline.
  • Check of de hond alert reageert en of de hond zich anders gedraagt dan normaal.

Let op!

Vaak wordt gezegd dat een theelepel zout braken op kan wekken. Doe dit niet!! Wanneer de hond niet gaat braken bestaat de kans op zoutvergiftiging! Een middel van de dierenarts is veiliger en effectiever.

Bekijk hieronder de mogelijke oorzaken

Bloed bij het braaksel kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder vind je een aantal artikelen over mogelijke oorzaken.

Bekijk alle artikelen over dit onderwerp

Meer symptomen van overgeven bekijken?

Lees meer