Wagenziekte

Honden kunnen net als mensen last hebben van wagenziekte waardoor ze gaan braken. Soms komt de hele maaginhoud naar buiten tijdens de autorit, maar soms alleen maar galkleurig speeksel. In ieder geval is het voor zowel de hond als het baasje geen pretje. Ook kunnen honden gaan braken doordat ze bang zijn voor het autorijden, maar gelukkig komt dit laatste niet veel voor.

Honden worden vooral misselijk doordat het evenwichtsorgaan in de war raakt door de snelle bewegingen van de auto. Daarom is het belangrijk vooral rustig te rijden: langzaam en gelijkmatig optrekken en afremmen en rustig door bochten.

Verder is al langer bekend en bewezen dat wanneer een hond achterin de auto zit, deze eerder last heeft van wagenziekte. Dit geldt trouwens ook voor mensen. Dit heeft te maken met het ‘voorbijflitsen’ van de omgeving. Het blinderen van de zijruiten, voor zover dat is toegestaan, zou enigszins dat ‘flitsen’ kunnen beperken. Soms kunnen tabletjes tegen wagenziekte helpen. Er zijn ook speciale trainingen voor honden met wagenziekte. Die zijn vooral bedoeld voor honden die angstig zijn om in een auto te stappen.

Wat te doen aan wagenziekte?

  • Rij rustig en beheerst. Trek gelijkmatig op en ga rustig door de bochten
  • Blindeer autoruiten indien toegestaan
  • Vraag bij de dierenarts naar mogelijke medicatie