Kat wil niet op poot staan

Wanneer een kat niet op een poot wil staan loopt hij vaak gewoon verder op drie poten. Wanneer de kat dit plotseling doet is er duidelijk iets aan de hand. Zo kan het zijn dat de kat door glas heen is gelopen of een doorn in het voetzooltje heeft. Ook kan de kat van een hoogte zijn gesprongen en niet goed terecht zijn gekomen.

Wat te doen

  • Controleer of er iets in de poot zit van de kat
  • Wanneer er een voorwerp in de poot zit (bijvoorbeeld een doorn van een struik), haal deze er dan voorzichtig uit met een pincet. Desinfecteer de wond daarna met Betadine®
  • Zorg ervoor dat de kat niet gaat likken aan de plek, door likken kan er een infectie ontstaan. Doet de kat dit wel, doe dan iets om de poot van de kat heen of doe hem tijdelijk een kap om
  • Geen vreemd voorwerp? Kijk het even aan of neem contact op met de dierenarts wanneer u het niet vertrouwt

Verstuiking: zwelling, pijn en niet op poot staan

Bij een verstuiking zijn de spieren rondom een gewricht uitgerekt. Dit is niet heel ernstig, maar wel erg pijnlijk voor de kat. Het kan bijvoorbeeld komen wanneer de poot van de kat per ongeluk tussen de deur is gekomen, of wanneer de kat ergens vanaf is gesprongen en niet goed terecht is gekomen.

Wat te doen bij een verstuiking:

  • Verkoel de zwelling direct met een koude natte doek of wikkel een koelelement uit de vriezer is een theedoek en leg deze op de plek van de zwelling.
  • Neem intussen contact op met de dierenarts en vraag om advies.