Voedselnijd

Mag jij ook niet bij je hond in de buurt komen als hij aan het eten is? Vrees je ook voor je vingers als je nog wat extra voer in de bak wilt leggen? Dan vertoont jouw hond waarschijnlijk voedselnijd.

Hoe herken je het?

Wanneer een hond een grommend geluid maakt of een dreigende lage houding aanneemt wanneer je in de buurt komt tijdens het eten kan dit duiden op voedselnijd. Het kan ook gebeuren dat je hond naar je uitvalt en zelfs bijt. Voedselnijd kan dus tot gevaarlijke situaties leiden, zeker in combinatie met kinderen.

Natuurlijk gedrag

Voedselnijd is natuurlijk gedrag voor een hond. Bij wolven komt voedselnijd namelijk ook voor.  Wanneer een wolf in de roedel voedsel bemachtigd heeft zal hij dit natuurlijk zelf willen opeten. Het is ook niet zo dat wolven die lager in rang staan hun eten zomaar afgeven aan wolven die hoger in rang staan. Elke wolf zal zelf zijn eigen eten willen houden. Toch is voedselnijd voor ons niet wenselijk en kan gevaarlijk zijn wanneer de hond zijn eten wil beschermen. Hoe je voedselnijd kunt voorkomen of oplossen lees je hieronder.

Voedselnijd voorkomen

Voedselnijd voorkomen

Om voedselnijd te voorkomen is het belangrijk dat de hond van jongs af aan leert dat het normaal is dat er iemand bij zijn eten in de buurt komt. Wanneer de hond weet dat het in de buurt komen bij zijn voedselbak geen negatieve gevolgen heeft zal hij dit gaan accepteren.

Dit kun je trainen door je pup in porties te voeren. Je gaat naast de bak zitten en geeft er steeds wat brokjes bij. Zo leert de pup dat jij juist voor meer eten zorgt, in plaats van voor minder eten. Ook kan het helpen om je pup alleen te voeren wanneer hij rustig is, hij zal dan minder snel op prikkels van buitenaf reageren.

Voedselnijd oplossen

Voedselnijd oplossen

Wanneer je hond gromt of uithaalt wanneer je in de buurt van de voerbak komt zijn dit tekenen van voedselnijd. Het is niet verstandig om dit zelf proberen op te lossen als je daar geen ervaring mee hebt. Het beste is dan om contact op te nemen met een gedragstherapeut. Een gedragstherapeut kan kan je begeleiden bij het afleren van voedselnijd.

Bekijk alle artikelen over dit onderwerp

Meer weten over hondengedrag?

Bekijk het hier