Een kat erbij

Heb je al een kat en wil je een tweede kat erbij? Denk dan eerst even goed na. Hoewel een speelkameraadje voor je kat hartstikke leuk kan zijn kunnen helaas niet alle katten direct met elkaar door één deur. Ze moeten aan elkaar wennen. Gelukkig kun jij als baasje ze daar een handje bij helpen!

De kat in de natuur

Katachtige hebben in de natuur verschillende leefwijzen. De één leeft solitair, oftewel alleen. De ander leeft in groepen. Er is discussie over de manier waarop huiskatten gehouden moeten worden. Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat de kat solitair is en vinden dat je dus maar één kat in huis moet hebben. Andere mensen vinden juist dat de kat een groepsdier is en vinden het zielig om een kat alleen te houden. Soms kunnen twee of meerdere katten heel goed bij elkaar. Maar soms is het alleen maar ruzie. Hoe het gaat uitpakken is dus afhankelijk van het karakter van jouw eigen kat.  Natuurlijk kan je wel een beetje invloed uitoefenen.

Katten introduceren

Hieronder kun je verschillende artikelen lezen die je kunnen helpen bij het introduceren van een nieuwe kat. Waar moet je rekening mee houden wanneer je er een kattenvriendje bij wilt?  Lees hoe je de katten aan elkaar kunt leren wennen en welke middelen er zijn om de introductie rustig te laten verlopen.

Aan elkaar wennen

Aan elkaar wennen

Geen ruzie of vechtende katten en jij een stressloos bestaan. Kortom een goede introductie kan er voor zorgen dat jouw katten de rest van hun leven samen door één deur kunnen.

Om twee katten aan elkaar te laten wennen is het verstandig ze de eerste dagen gescheiden te houden. Zorg ervoor dat ze elkaar kunnen zien en ruiken, maar niet kunnen aanraken. Het kennismakingsproces bij katten begint namelijk bij het leren (her)kennen van elkaars geur. Wissel na enkele dagen het favouriete mandje of kleedje met elkaar uit. Deze ruikt naar de andere kat en zo kunnen ze zeker aan elkaars geur wennen.

Zet de katten pas na een week echt bij elkaar. Kies een een moment dat beide katten rustig zijn. Laat de katten aan elkaar snuffelen maar laat ze niet alleen. Als het mis gaat moet je kunnen ingrijpen.

Als de katten zonder problemen samen in een ruimte kunnen zijn begin je voorzichtig met het voeren in dezelfde ruimte. Houd in het begin voldoende afstand tussen beide voerbakjes. Zodra dit goed gaat kun je iedere dag de bakje steeds een beetje dichter bij elkaar plaatsen.

Diverse middeltjes voor een goede introductie

Diverse middeltjes voor een goede introductie

Er zijn speciale verdampers verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak die het stressniveau bij katten kunnen verlagen. Deze verdampers scheiden stoffen uit die lijken op feromonen van katten. Hiervan wordt je kat rustig.

Ook het gebruik van kattenkruid kan helpen om de stress te verminderen.  Veel katten krijgen hier namelijk een fijn gevoel van.

Gedragstherapeut

Als je katten maar niet aan elkaar kunnen wennen is dat heel vervelend. Na alle lijmpogingen vechten ze elkaar nog steeds de tent uit of ze doen hun uiterste best elkaar te ontlopen. Dit is niet alleen vervelend voor jou maar levert veel stress op voor je katten. Het kan helpen om een gedragstherapeut in te schakelen. Een gedragsdeskundige komt bij je thuis en kijkt naar de situatie van beide katten. Hij of zij kan je helpen om erachter te komen wat je anders zou kunnen doen om er toch voor te zorgen dat de katten elkaar accepteren.

Wat als niets helpt?

Vliegen beide katten elkaar nog steeds in de haren ondanks alle mogelijke begeleiding en ondersteuning? Dan kan het helaas noodzakelijk zijn om  voor één van de katten een ander huis te zoeken. Zowel voor jezelf als voor je katten is een langdurige stressvolle omgeving namelijk geen pretje.

Bekijk hieronder andere gedragsonderwerpen

Meer weten over kattengedrag?

Bekijk het hier