Onzindelijkheid bij katten

Loop jij regelmatig tegen zo'n verschrikkelijke urinegeur aan als je de kamer binnenkomt? Dan kan het zijn dat jouw kat niet tevreden is met zijn kattenbak. Een kat is namelijk erg kieskeurig over zijn toilet. Pas wanneer hij tevreden is over zijn kattenbak zal hij daar netjes zijn behoefte doen. 

Kittens zindelijk maken

Kittens zindelijk maken

Kittens worden meestal zindelijk gemaakt door hun moeder. Wanneer je een kitten in huis krijgt is er dus een grote kans dat hij al zindelijk is. Hij moet alleen nog begrijpen waar het bij jou thuis is toegestaan om zijn behoefte te doen.

Je kunt je kitten hierbij helpen door de kattenbak op die van zijn nestsituatie te laten lijken. Gebruik bijvoorbeeld hetzelfde soort kattenbakvulling in de bak. Zorg ook dat het type bak overeenkomt. Had de kitten bij zijn moeder een kattenbak zonder over overkapping? Zorg er dan voor dat in eerste instantie jouw bak ook geen overkapping heeft.

Ook kun je hem in het begin na het spelen, eten, drinken en slapen even op de kattenbak zetten. Dit zijn namelijk de momenten dat je kitten vaak zijn behoefte doet.zinde

De ideale kattenbak

De ideale kattenbak

Als jouw kat toch dat ene hoekje boven de kattenbak verkiest kan het zijn dat de kattenbak hem niet aanstaat. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Bekijk snel daarom onderstaande tips.

• Bij de kattenbak draait het om ruimte en rust. Kies daarom voor een grote kattenbak. Je kat wil zich kunnen omdraaien zonder ergens tegenaan te stoten.
• Zet de kattenbak op een goed bereikbare en rustige plek. Je kat vindt het niet prettig als zijn drink- en etensbakjes vlakbij de bak staan waarin hij zijn behoefte doet. Zet deze dus ver uit elkaar.
• Het materiaal van de kattenbak moet makkelijk schoon te maken zijn. Maak de bak vaak schoon, het liefst elke dag, maar zeker wekelijks.
• Wat voor korrels er in de bak zitten, maakt voor de kat niet uit. Houd het wel bij één merk korrels, want voor verandering van korrels zijn ze wel wat gevoelig.
• Urine sijpelt door naar onderin de kattenbak. Een matje of een laag kranten die je om de twee dagen vervangt, voorkomt dat de kattenbak, ondanks regelmatig schoonmaken, gaat stinken.
• De meest verkochte kattenbak heeft een luikje aan de voorkant waar de kat doorheen moet. Heb jij ook zo’n kattenbak? Dan kan het zijn dat jouw kat hier eerst even aan moet wennen. Je kunt beginnen met alleen de bak neerzetten, later de deksel erop zonder luik en als de kat daar helemaal aan gewend is doe je het luik er pas voor.

Onzindelijkheid: is het medisch?

Onzindelijkheid: is het medisch?

Onzindelijkheid kan niet alleen door de opvoeding komen maar het kan ook een medische reden hebben.

Als jouw kat op latere leeftijd plotseling onzindelijk wordt of het je echt niet lukt om je kat zindelijk te krijgen kan het zijn dat dit een medische oorzaak heeft. Het is dan zeer verstandig om in dit geval even langs de dierenarts te gaan. Katten zijn van nature namelijk zindelijke dieren.  Veranderingen in plasgedrag moeten dan ook zeer serieus genomen worden.

Bekijk hieronder andere gedragsonderwerpen

Meer weten over kattengedrag?

Bekijk het hier