Rassentest

Welke hondenras past het beste bij jou? Doe nu de test en bekijk welk ras het beste bij jou past.

Hoe werkt de rassentest?

In de lijst hiernaast staan verschillende kenmerken die aangeklikt kúnnen worden, maar dat hoeft niet! Vind je iets niet van belang dat laat je de vakjes gewoon leeg. Kies de punten die je wel belangrijk vindt en kijk welke rassen er over blijven. Door iets aan of juist weer uit te vinken verandert de selectie honden.

Aan deze test kunnen uiteraard geen rechten worden ontleend, maar geven je hopelijk wel leuke ideeën! Dus doe de test en kijk wat er bij jou (en je vrienden en familie!) uitkomt. Misschien wel een heel andere hond dan verwacht?

Start de test door links verschillende kenmerken in te vullen! Wil je de test opnieuw doen? Kies dan onderaan de resultaten voor 'reset filters'

Smølke Rassentest

Welk ras past het beste bij jou? 
Wanneer je op zoek bent naar een hond kom je al gauw veel verschillende hondenrassen tegen die er allemaal verschillend uitzien en verschillende karakters hebben. Maar wat is een hondenras nou eigenlijk? En welke invloed heeft het ras op het karakter van je hond?

Om je te helpen een geschikt hondenras uit te kiezen is er de Smølke Rassentest. Hierin kan je aangeven hoe je zelf bent, wat je met de hond wil gaan doen en hoe de situatie is waar de hond in terecht zal komen. Daaruit komen dan verschillende rassen tevoorschijn die goed bij jou en jouw situatie kunnen passen.

Het ontstaan van een rashond

In het verleden werden alle honden gehouden als werkhonden. Deze werkhonden konden allemaal verschillende taken uitvoeren zoals schapen hoeden, het erf bewaken of de baas helpen bij de jacht. Doordat telkens verder gefokt werd met honden die goed waren in hun werk, ontstonden er groepen honden met vergelijkbare karakters en ook een vergelijkbaar uiterlijk. Toen werkeigenschappen minder belangrijk werden doordat honden ook als gezelschapdieren werden gehouden, werd het uiterlijk steeds belangrijker. Naast een goed karakter moesten honden ook een bepaald uiterlijk hebben om er verder mee te kunnen fokken. De groepen honden die daaruit zijn ontstaan zijn rashonden. Deze honden hebben dus naast een vergelijkbaar karakter ook een vergelijkbaar uiterlijk.

Wat zegt het uiterlijk?

Veel mensen gaan bij het kiezen van een hond vooral af op het uiterlijk. Door een rashond aan te schaffen weet je precies hoe hij er uit zal komen te zien als hij groot is omdat hij aan de  zogenaamde rasstandaard zal voldoen. Naast een uiterlijk, heeft de hond dus ook karaktereigenschappen die aan diezelfde eisen zullen voldoen. Zo hebben sommige rassen een groot jachtinstinct en zijn andere rassen erg waaks. Deze karaktereigenschappen zorgen er uiteindelijk voor of een hond bij zijn baas past. En dus ook of hij past bij het gezin dat erbij hoort, het huis dat erbij hoort en de activiteiten die met de hond gedaan worden.

Eigenlijk zou een hondenras dus beter uitgekozen kunnen worden op het karakter en niet alleen op het uiterlijk.

Smølke, daar maak je vrienden mee