Basiskenmerken

Woonsituatie

Formaat

Mijn ervaring

Karakter hond

Alleen thuis

Training

Aanhankelijkheid

Waakzaamheid

Met mensen

Activiteit

Overige kenmerken

Vachtverzorging

Gebruiksdoel

Mijn tijdsbesteding

Geschikte hondenrassen

Deze rassen zijn ook beschermend

Berghonden

De berghonden zijn van origine gefokt om de kuddes te beschermen tegen roofdieren en dieven. Ze zijn echt deel van de kudde en leven dan ook tussen de kudde. Ze zijn trouw aan hun kudde en hebben niet persé een nauwe band met hun eigenaar. Deze grote rassen zijn geschikt voor het permanent buiten leven en hebben veel vrijheid nodig. De berghonden zijn zeer beschermend over hun territorium en laten vreemden niet makkelijk binnen.

Molossers en Zwitserse Sennenhonden

Molossers en doggen zijn van oorsprong vecht- en bewakingshonden. Ze zijn rustig, moedig en onbevreesd. De Sennenhonden zijn van oorsprong bewakers van kuddes vee en het erf. 

Pinschers en Schnauzers

Pinschers en Schnauzers komen van oorsprong uit Duitsland. Ze werden gefokt voor de bewaking van het boerenerf. Ook jagen zij op ongedierte op het erf, een uitstekende ongedierteverdelger op de boerderij. De Pinschers en Schnauzers hebben veel temperament en zijn moedig.

Herdershonden en Veedrijvers

De Veedrijvers zijn honden die van oorsprong groot vee over grotere afstanden dreven, zoals de Corgi en de Bouvier. De Herdershonden, schepershonden genoemd, worden gebruikt om de hele dag de kudde bijeen te houden. Rassen die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld de Duitse Herder en de Border Collie.

Terriërs

De naam Terriërs stamt af van het woord Terra, wat aarde betekent. Ze werden oorspronkelijk gebruikt om dieren, zoals dassen en vossen, uit hun holen in de grond te verdrijven. Ze hebben veel energie, vechtlust en zijn moedig. 

Terug naar de uitleg

Smølke, daar maak je vrienden mee