Basiskenmerken

Woonsituatie

Formaat

Mijn ervaring

Karakter hond

Alleen thuis

Training

Aanhankelijkheid

Waakzaamheid

Met mensen

Activiteit

Overige kenmerken

Vachtverzorging

Gebruiksdoel

Mijn tijdsbesteding

Geschikte hondenrassen

Deze rassen zijn ook instinctief

Lopende honden en zweethonden

Deze groep honden zijn jachthonden. Lopende honden worden ook wel Brakken genoemd. Zij achtervolgen het wild om het zelf te overmeesteren, waarna de jager het wild kan doden. Ze jagen met de neus aan de grond en al blaffend volgen ze het spoor. Brakken hebben vaak lange oren, een goede neus en een groot uithoudingsvermogen. 

Berghonden

De berghonden zijn van origine gefokt om de kuddes te beschermen tegen roofdieren en dieven. Ze zijn echt deel van de kudde en leven dan ook tussen de kudde. Ze zijn trouw aan hun kudde en hebben niet persé een nauwe band met hun eigenaar. Deze grote rassen zijn geschikt voor het permanent buiten leven en hebben veel vrijheid nodig. De berghonden zijn zeer beschermend over hun territorium en laten vreemden niet makkelijk binnen.

Herdershonden en Veedrijvers

De Veedrijvers zijn honden die van oorsprong groot vee over grotere afstanden dreven, zoals de Corgi en de Bouvier. De Herdershonden, schepershonden genoemd, worden gebruikt om de hele dag de kudde bijeen te houden. Rassen die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld de Duitse Herder en de Border Collie.

Spitsen en oertypes

De rassen die onder de Spitzen en Oertypen vallen bestaan al zeer lang. De Spitzen zijn aangepast aan koude weersomstandigheden door de dubbele vacht, kleine oren en krulstaart. De rassen zijn gefokt voor verschillende soorten werk. Keeshonden bewaakten het erf en poolhonden worden gebruikt als sledehond, herdershond of staande hond. 

Terug naar de uitleg

Smølke, daar maak je vrienden mee