Zindelijkheid

Hoe schattig een pup ook kan zijn, die plasjes overal daar zit je niet op te wachten! Door geduldig met je pup om te gaan en te leren begrijpen waarom je pup wel eens een plasje doet kun je een hoop ergernis voorkomen. Om je hond snel zindelijk te krijgen hebben we hier een paar handige tips voor je.

Hoe maak ik mijn puppy zindelijk?

Van nature zijn pups normaal gesproken nestzindelijk. Dit betekent dat de pup zijn eigen nest schoonhoudt en hier zijn ontlasting niet doet. Eenmaal bij jou thuis, zal de pup moeten leren wat “zijn nest” is en wat niet. Zo leert de pup dus waar hij wel en niet mag plassen. Het allerbelangrijkste hierbij is om hem niet te straffen wanneer hij binnen zijn behoefte doet. Hij zal dit straffen niet begrijpen en kan hierdoor angstig en onzeker worden.

Voorkomen is beter!

Voorkomen is beter!

Het is beter om te voorkomen dat de pup binnen zijn behoefte doet, hiervoor zal je de eerste tijd goed op je hondje moeten letten. Als je merkt dat hij onrustig wordt, breng hem dan gelijk naar buiten. Ook moet je met je pup naar buiten nadat hij heeft gegeten of gedronken en na het slapen en of spelen. Wanneer de hond buiten zijn behoefte doet beloon je hem. Dit mag een uitgebreide beloning zijn, niet alleen een aai maar ook wat lekkers. Bedenk wel dat als je de pup in je tuin laat plassen, hij dus leert dat de tuin niet bij zijn "nest"hoort en dus ook op latere leeftijd in de tuin zijn behoefte zal doen. Als je dit niet wil breng hem dan gelijk naar een uitlaatplaats.

Timing

Timing is het allerbelangrijkst bij het zindelijk maken van je hond. Daarom is het ook heel onverstandig om je hond achteraf te straffen als hij binnen zijn behoefte heeft gedaan. De hond heeft geen idee waar hij voor gestraft wordt en kan hier erg angstig van worden. Hierdoor worden de zindelijkheidsproblemen vaak verergerd.

Meer over zindelijkheid

Bekijk hieronder verschillende onderwerpen over zindelijkheid.

Bekijk alle artikelen over dit onderwerp