tips en trick voor honden en katten

Je puppy zindelijk maken

30 augustus 2022

Hoe schattig een pup ook kan zijn, die plasjes overal daar zit je niet op te wachten! Door geduldig met je pup om te gaan en te leren begrijpen waarom je pup wel eens een plasje doet kun je een hoop ergernis voorkomen. Je puppy zindelijk maken hoeft niet moeilijk te zijn. Wij hebben hier een paar handige tips voor je.

Hoe maak ik mijn puppy zindelijk?

Van nature zijn pups normaal gesproken nestzindelijk. Dit betekent dat de pup zijn eigen nest schoonhoudt en hier zijn ontlasting niet doet. Je puppy zindelijk maken hoeft dus ook niet ingewikkeld te zijn. Eenmaal bij jou thuis, zal de pup moeten leren wat “zijn nest” is en wat niet. Zo leert de pup dus waar hij wel en niet mag plassen. Het allerbelangrijkste hierbij is om hem niet te straffen wanneer hij binnen zijn behoefte doet. Hij zal dit straffen niet begrijpen en kan hierdoor angstig en onzeker worden.

Zindelijk maken met gebruik van kranten

Wanneer je ervoor kiest om kranten te gebruiken (bijvoorbeeld omdat de fokker dit ook heeft gedaan) dan leg je deze op een centrale plaats in huis neer, zodat je pup er vaak langskomt. Doet je pup zijn behoefte op de krant dan beloon je hem uitbundig door hem de hemel in te prijzen en wat lekkers te geven. De krant verplaatst je met de tijd steeds verder richting buitendeur totdat je op een gegeven moment kan zien wanneer je pup nodig moet. Dan is het een kwestie van de krant weghalen en als je ziet dat je pup richting de deur gaat hem direct uitlaten.

In één keer zindelijk maken

Wanneer je hem of haar liever in één keer zindelijk wilt maken dan zal je wat vaker naar buiten moeten, maar gaat het zindelijk maken over het algemeen wel sneller. Dit betekent  dat je na elke activiteit zoals slapen, drinken, eten en spelen, je pup meeneemt naar buiten om zich te kunnen ontlasten. Dit kan dus neerkomen op elk uur! Uiteraard beloon je hem of haar uitgebreid zodat je pup snel door heeft wat de bedoeling is.

Voorkomen is beter!

Het is beter om te voorkomen dat de pup binnen zijn behoefte doet, hiervoor zal je de eerste tijd goed op je hondje moeten letten. Als je merkt dat hij onrustig wordt, breng hem dan gelijk naar buiten. Ook moet je met je pup naar buiten nadat hij heeft gegeten of gedronken en na het slapen en of spelen. Wanneer de hond buiten zijn behoefte doet beloon je hem. Dit mag een uitgebreide beloning zijn, niet alleen een aai maar ook wat lekkers. Bedenk wel dat als je de pup in je tuin laat plassen, hij dus leert dat de tuin niet bij zijn “nest” hoort en dus ook op latere leeftijd in de tuin zijn behoefte zal doen. Als je dit niet wil breng hem dan gelijk naar een uitlaatplaats.

blije hond in het gras

Timing

Timing is het allerbelangrijkst bij het zindelijk maken van je hond. Daarom is het ook heel onverstandig om je hond achteraf te straffen als hij binnen zijn behoefte heeft gedaan. De hond heeft geen idee waar hij voor gestraft wordt en kan hier erg angstig van worden. Hierdoor worden de zindelijkheidsproblemen vaak verergerd.

Onderdanigheidsplasje

Onderdanigheidsplasjes is gedrag wat vooral pups vertonen. De pup laat een klein beetje urine lopen wanneer hij een andere hond of een mens van een “hogere rangorde” begroet. Een hogere rangorde betekent iedereen die de baas is over de pup. Wanneer je pup dit gedrag vertoont doet hij dit uit respect.

Je mag dit gedrag nooit bestraffen! Dit zal tot onbegrip bij je pup leiden. Hierdoor kan hij eerder nog onzekerder worden, waardoor dit gedrag zal verergeren. Het is beter om dit gedrag te negeren. Dus begroet jouw hondje pas op het moment dat hij rustig is. Het belangrijkste hierbij is dat de pup nooit gestraft wordt voor slecht gedrag, maar beloond wordt voor goed gedrag.

Onderdanigheidsplasje

Puppy ‘s nachts onzindelijk

Het kan zijn dat de pup overdag al zindelijk begint te worden maar ’s nachts nog niet. Dit is heel normaal gedrag.

Je kunt hier wel wat aan doen door de pup ook ’s nachts in de gaten te houden. Je kunt de pup tijdelijk op de slaapkamer houden en wanneer de pup wakker wordt met hem naar buiten gaan. De periode tussen wakker worden en naar buiten gaan kan je steeds wat langer maken. Hierdoor leert de pup vanzelf zijn behoefte op te houden.

blije hond in het gras

Oudere, onzindelijke hond

Wanneer je een oudere hond in huis hebt gehaald kan het zijn dat hij (nog) niet zindelijk is. Dat de hond zindelijk was bij de vorige eigenaar of in het asiel wil niet zeggen dat hij dat ook direct bij jou thuis is.

Ook deze honden moet geleerd worden wat goed gedrag is en waar de behoefte gedaan mag worden. Wat je hierbij kunt doen is de hond vaker uitlaten. Zo voorkom je dat de hond de kans krijgt om binnen te plassen. Wanneer de hond op een goede plek zijn behoefte doet beloon je deze uitgebreid. Zo begrijpen de meeste volwassen honden vrij snel wat de bedoeling is en welk gedrag beloond wordt.

Als je hond eerder zindelijk was en opeens niet meer, kan het een medische oorzaak hebben. Het is dan verstandig contact op te nemen met de dierenarts.

Oudere, onzindelijke hond

Onzindelijk, een medisch probleem

Wanneer je hond op latere leeftijd plotseling onzindelijk wordt kan dit een medische oorzaak hebben. Het kan dan verstandig zijn om even naar de dierenarts te gaan met je hond.

Meer tips & tricks voor honden?

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 153 reviews.